У Херсоні суд продовжив до лютого запобіжний захід для екс-заступника ГУ МВС України в АРК Федоряна

Новини
Микола Федорян Фото: RFE/RL

Херсонський міський суд 29 грудня продовжив до 5 лютого запобіжний захід для колишнього заступника Головного управління МВС України в АРК Миколи Федоряна, який підозрюється в державній зраді.

Про це повідомляє прокуратура АРК і Севастополя в своєму телеграм-каналі.

«Сьогодні, 29 грудня 2020 року, Херсонський міський суд Херсонської області задовольнив клопотання прокуратури АР Крим та м.Севастополя та продовжив громадянину України, який підозрюється в державній зраді (ст. 111 КК України), запобіжний захід у вигляді утримання під вартою до 5.02. 2021 роки з альтернативою внесення застави в розмірі 21 міл. 180 тис. гривень», – йдеться в повідомленні.

Як повыдомлялось, 14 грудня 2020 року Херсонський апеляційний суд відхилив клопотання захисту про зменшення застави для Миколи Федоряна та, натомість, збільшив її у 13 разів до 21,18 млн грн.

Нагадаємо:

  • 7 листопада 2020 року на КПВВ «Каланчак» при спробі виїзду на тимчасово окуповану територію Криму був затриманий громадянина України, який систематично надавав допомогу окупаційним правоохоронцям при проведенні численних незаконних обшуків і затримань громадян в так званих «справах кримських мусульман». Як стало відомо Центру журналістських розслідувань, мова йде про Миколу Федоряна, який був заступником начальника – начальником міліції громадської безпеки ГУ МВС України в АР Крим з 2005 по 2011 рік.
  • Прокуратурою АРК та Севастополя спільно з слідчим відділом ГУ СБУ в АРК Федоряну повідомлено про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 КК України).
  • У прокуратурі повідомили, що Федорян з березня 2019 року надавав допомогу окупаційним правоохоронцям, а саме «Службі захисту конституційного ладу Управління ФСБ РФ по Республіці Крим» в організації проведення ряду незаконних обшуків в домоволодіннях представників кримськотатарського народу, які зазнали переслідувань за нібито участь в організації «Хізб ут-Тахрір». Підозрюваний систематично забезпечував окупаційних правоохоронців транспортними засобами при проведенні обшуків, а також для конвоювання незаконно затриманих осіб в СІЗО і «Управління ФСБ РФ по Республіці Крим».
  • 9 листопада 2020 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання прокуратури АРК та Севастополя та обрав Федоряну запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою внесення застави у розмірі майже 1,6 млн грн.