Скільки грошей можна без обмежень перевозити через КПВВ на Донбасі – інформація правозахисників

Новини
КПВВ «Станиця Луганська», Луганська область Фото: dpsu.gov.ua

Правозахисники нагадують, що громадяни можуть без обмеження перевозити через КПВВ на лінії розмежування на Донбасі готівкою 50 тисяч гривень власних коштів.

Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

Правозахисник також пояснили, звідки взялися ці обмеження.

14 липня 2020 року міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України видало Наказ №52 «Про затвердження Переліку й обсягів (вартості/ваги/кількості) обмежених або заборонених до переміщення через лінію розмежування та до/з гуманітарно-логістичних центрів товарів, а також товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей» (Далі – Наказ). Його норми обмежують суму готівки, яку дозволено перевозити в напрямку непідконтрольної Україні території, а також вивозити на підконтрольну територію.

Сума готівкових коштів, які перевозяться з непідконтрольної території, не має перевищувати 50 тис. грн. Жодних пояснень прикордонникам про походження цих грошей надавати не потрібно. Якщо ж сума перевищує 50 тис. грн, необхідно погоджувати їхнє переміщення із представниками Координаційного центру.

Перевозити готівку в напрямку непідконтрольної території можна в сумі, що не перевищує 50 тис. грн також без документів, що підтверджують походження цих грошей.

Якщо ви перевозите готівку в іноземній валюті, наприклад, у доларах США або євро, то ця сума не має перевищувати встановлених обмежень за курсом НБУ на день перевезення.

«Отже, якщо вам треба перевезти готівкові гроші в сумі, що перевищує встановлені обмеження, заздалегідь подбайте про необхідні документи, які підтверджують походження грошей, а якщо необхідно вивезти з непідконтрольної уряду України території готівку сумою понад 50 тис. грн, завчасно зверніться до Координаційного центру за отриманням відповідного дозволу», – зазначили правозахисники.

У разі виникнення додаткових запитань або, якщо ви потребуєте безоплатної юридичної допомоги з питань перевезення готівки через лінію розмежування, звертайтеся на гарячу лінію БФ «Право на захист» за телефонами:

  • Lifecell: +380935075090
  • Vodafone: +380995075090
  • Kyivstar +380685075090

Нагадаємо:

  • 17 липня 2020 року набрав чинності наказ Мінреінтеграції, яким була збільшена сума грошових коштів, дозволених для перевезення громадянами через КПВВ на тимчасово окуповану територію Донбасу. Вона не повинна перевищувати 50 тис. грн. або еквівалентну суму в іноземній валюті без підтверджуючих документів про їх походження. Раніше можна було провозити до 20 тис. грн.