Мінреінтеграції дозволив перевозити через КПВВ на окупований Донбас до 50 тис грн – правозахисники

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Право на захист

Правозахисники відзначають, що відповідно до нового наказу Мінреінтеграції, який набрав чинності 17 липня, збільшена сума грошових коштів, яка дозволена для перевезення громадянами через КПВВ на тимчасово окуповану територію Донбасу. Тепер вона не повинна перевищувати 50 тис. грн. або еквівалентну суму в іноземній валюті без підтверджуючих документів про їх походження. Раніше можна було провозити до 20 тис. грн.

Про це повідомляє громадська організація «Донбас SOS».

Як зазначають правозахисники, 17 липня набув чинності новий Наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України №52 від 14.07.2020 «Про затвердження Переліку і обсягів (вартості/ваги/кількості) обмежених або заборонених до переміщення через лінію розмежування та до/з гуманітарно-логістичних центрів товарів, а також товарів, які можуть бути віднесені до особистих речей», який замінив Наказ Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України з аналогічною назвою №92 від 18.11.2019.

«Головна і майже єдина зміна – тепер на тимчасово окуповані території можна провезти суму, яка не перевищує 50 тисяч гривень (в тому числі в еквіваленті), а не 20 тисяч, як було до того. Провезти більше, як і раніше, не можна, навіть при наявності будь-яких додаткових документів», – вказали в «Донбас SOS».

Також внесені деякі зміни в перелік речей, які можуть вважатися особистими і не обмежені для провезення (п.3 Наказу): колишнє формулювання «предмети, необхідні особам з обмеженими можливостями або за станом здоров’я» змінена на «медичні вироби для індивідуального використання для забезпечення життєдіяльності людини і контролю за його станом з ознаками того, що вони були у вжитку» (зверніть увагу на останню фразу).

Крім того, зазначають правозахисники, тепер для провезення через КПВВ лікарських засобів, які містять наркотичні або психотропні речовини, потрібен рецепт (можна в копії), але кількість їх все так же обмежена. Можна провозити «медичні засоби в кількості, що не перевищує вказану в наявному в особи рецепті (оригіналі або копії) на даний медичний засіб, виданому на ім’я цієї особи, але не більше 10 ампул, 50 таблеток, 10 трансдермальних систем – для медичних засобів, які містять наркотичні або психотропні речовини».

Інших змін у текст наказу не внесено, додали у «Донбас SOS».

76c40be0-15cd-11ea-93f1-ed22b243a911

 

Нагадаємо:

  • 1 березня 2017 року Кабмін України затвердив Порядок переміщення товарів у район чи з району проведення антитерористичної операції (АТО). Документ покликаний визначити правовий режим переміщення товарів, в тому числі визнаних гуманітарною допомогою, в райони або з районів проведення АТО через лінію розмежування сторін або в її межах.
  • 20 листопада 2019 року Кабмін України ухвалив постанову №815, якою спростив Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування для громадян, які проживають на окупованій території Донецької та Луганської областей.
  • 28 листопада 2019 року новий Порядок перетину та перевезення товарів через лінію розмежування набув чинності.