З табору біженців в Сирії звільнили двох українок і сімох їхніх дітей, вони вилетіли в Україну

Новини
Фото: facebook.com/bochkala

З закритого табору біженців «Родж» у Сірії, де утримуються переважно вдови і діти бойовиків, що воювали за ІГІЛ, в результаті спецоперації 31 грудня вдалося звільнити звільнили двох українок родом з Кременчука та Криму і сімох їхніх дітей. Зараз вони вилетіли з Іраку в Україну.

Про це повідомив український журналіст Роман Бочкала в Facebook.

«Унікальна евакуаційна спецоперація успішно завершена! Режим мовчання знятий. Доповідаю. Дев’ять українських громадян звільнені з сирійського табору «Родж». Ще сьогодні вранці вони були в Сирії. Це дві жінки – з Кременчука та Автономної Республіки Крим – і семеро їхніх дітей», – написав Бочкала.

Він зазначив, що зараз звільнені українки і їхні діти перебувають на борту літака, який прямує з Іраку в Україну.

Фото: facebook.com/bochkala

«Набагато приємніше зустріти Новий рік у колі рідних, а не серед інших таких же нещасних жертв війни та обставин. У таборі, який гуманітарні організації називають одним з найжахливіших місць в світі», – додав журналіст.

Фото: facebook.com/bochkala

Про звільнення громадян України повідомив також і український журналіст Андрій Цаплієнко.

«Досі не вірю, що ми це зробили. Завдяки довгий і складній спецоперації українських жінок звільнено з сирійського табору. Рік тому ми знайшли майже сорок наших співвітчизниць та їхніх дітей в страшних умовах табору для родин терористів ІДІЛ – найжорстокішої організації радикального ісламу. Українки благали повернути їх додому. І ось ми повертаємось, з нами до Києва сьогодні вилітають 9 звільнених людей, більшість з яких зовсім малюки», – написав Цаплієнко.

Він додав, що інших українок, які знаходяться в таборі, повинні перевезти в Україну до Різдва.

Фото: facebook.com/andriy.tsaplienko

На півночі Сирії на сьогодні знаходиться два закритих табори біженців – «Родж» і «Аль-Хол», в яких переважно живуть вдови і діти бойовиків, що воювали за ІДІЛ в Сирії та Іраку, серед них чимало українок. Зокрема, в «Аль-Хол» знаходиться 100 українських жінок і дітей.

Нагадаємо:

  • 1 жовтня 2020 року голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав владу України допомогти повернути на батьківщину українських жінок і дітей з сирійського табору біженців Аль-Хол.
  • В Офісі президента України у відповідь на заклик Рефата Чубарова повідомили, що проблемою повернення 100 українських жінок і дітей з сирійського табору Аль-Холл займаються представники української розвідки, спеціальних служб і дипломати.
  • Табір біженців Аль-Хол розташований в районі Ель-Хасака на півночі Сирії. Понад 90% мешканців є жінки та діти. Тут проживає немало родичів колишніх бойовиків «Ісламської держави», які приїхали з європейських країн. Оскільки діти не порушували європейських законів, вони мають право повернутися на батьківщину своїх батьків. Але курди, які утримують табори біженців на півночі Сирії, проти розділення сімей.