Робота ДП «Медичні закупівлі України» заблокована: через МОЗ не має фінансування

Новини

Від початку 2021 року робота ДП «Медичні закупівлі України» заблокована: не має фінансування для здійснення своєї операційної діяльності. Міністерство охорони здоров`я України не затвердило Тимчасовий план використання бюджетних коштів на 2021 рік, що був заздалегідь надісланий на МОЗ.

Як повідомили в ДП, тепер фактично заблокована вся діяльність підприємства.

«Ми не можемо:

приймати та розвозити товари. Це стосується ліків та медвиробів, що закуплені за державними програмами МОЗ України. Зокрема, за такими напрямками як дитяча та доросла онкологія, дитяча та доросла гемофілія, ДЦП, розсіяний склероз, АРВ терапія, препарати для лікування дихальних розладів новонароджених тощо. Це також стосується засобів індивідуального захисту та товарів, що закуплені для протидії COVID-19, зокрема захисних костюмів та халатів, медичних масок, експрес-тестів на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 та лікарських засобів;

продовжувати збір інформації про залишки медичних товарів на місцях, а також збирати дані, що необхідні для формування національної статистики щодо протидії COVID-19. Під загрозою функціонування нашої системи MedData, оскільки необхідно провести закупівлю потужності серверів, на яких знаходитиметься система у поточному році (попередній договір був обмежений 2020 роком). Нагадаємо, що ми збираємо дані з сотень лікарень та лабораторій по всій Україні. Ці дані використовуються Кабінетом Міністрів України та Рада національної безпеки і оборони України для планування ефективної боротьби з поширенням хвороби. Ми забезпечуємо технічну підтримку системи та всю ключову комунікацію щодо формування даних. Під загрозою всі вже існуючі та заплановані рішення;

підписувати та обмінюватися документами з логістичним партнером, постачальниками, Державною казначейською службою України, Міністерством охорони здоров`я та іншими структурами, з якими ми взаємодіємо в операційній діяльності;

здійснювати оприбуткування та облік товарів, надавати виписки по оплатах з рахунку для контрагентів, формувати звіти по виконанню бюджетних програм та закривати передоплати по Державна Казначейська Служба України;

проводити антикорупційну експертизу контрагентів.

Це не вичерпний перелік тих процесів, які заблоковані через зволікання МОЗ України із затвердженням фінансового забезпечення держпідприємства.

Ми звертаємось до Кабінет Міністрів України, Міністерство охорони здоров’я України та всіх залучених до цього процесу державних структур. Такі документи як номенклатура товарів до закупівлі, паспорти бюджетних програм та фінансовий план, які, окрім іншого, забезпечують операційну діяльність підприємства, мають бути невідкладно затверджені.
Щоденне зволікання наражає на небезпеку пацієнтів, створює незручності постачальникам, наносить шкоду репутації ДП, як надійного закупівельника», – йдеться в повідомленні.

  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов перевищив свої повноваження та втрутився у процес закупівлі вакцин від коронавірусу. Перші поставки вакцин до України змістилися на березень. МОЗ розраховував почати щеплення вже в лютому, через що тепер Україна переплатить. МОЗ 10 грудня погодило з ДП «Медичні закупівлі України» тільки один контракт, написав на своїй сторінці у Facebook керівник держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов.
  • За підрахунками МОЗ, в Україні першочергової вакцинації потребують 21 млн громадян. Для цього необхідно 15,1 млрд грн.
  • Прибуття першої партії вакцини проти COVID-19 в Україну очікується наприкінці першого — на початку другого кварталу 2021 року раніше повідомляли в Міністерстві охорони здоров’я.