МОЗ розраховує, що вакцинація проти COVID-19 розпочнеться у лютому 2021 року

Новини
вакцинацию

Прибуття першої партії вакцини проти COVID-19 в Україну очікується наприкінці першого — на початку другого кварталу 2021 року.

Про це міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив на брифінгу.

Міністр нагадав, що МОЗ веде переговори щодо збільшення поставок вакцин в Україну в рамках глобальної ініціативи COVAX до 16 млн доз. Наразі узгоджено постачання 8 млн доз вакцини. Очікується, що перша партія прибуде в Україну наприкінці першого — на початку другого кварталу 2021 року.

Міністерство також веде активні переговори з топвиробниками вакцин. Основне питання — терміни поставок. МОЗ наполягає на якнайшвидшому постачанні вакцини в країну. Максим Степанов додав, що відповідні контракти будуть підписані до кінця поточного року. Оператором із закупівлі та поставок вакцин проти COVID-19 виступатиме ДП «Медичні закупівлі України».

МОЗ за участі національних і міжнародних експертів розробило «Дорожню карту із впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках». Сьогодні цей документ буде затверджено. Міністерство розраховує, що вакцинація розпочнеться у лютому 2021 року, однак терміни залежатимуть від поставок вакцини.

Передбачається, що координувати процес впровадження вакцин проти COVID-19 та проведення кампанії з вакцинації буде оперативний штаб МОЗ із реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. На регіональному рівні ці функції будуть виконувати регіональні координатори, які визначатимуться в кожній області та у Києві на запит МОЗ.

Вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні буде добровільною для всіх громадян. На основі рекомендацій українських експертів та міжнародних організацій виділено дев’ять пріоритетних груп для вакцинації проти COVID-19.

Україна планує підготувати та розпочати багаторівневу кампанію з вакцинації проти COVID-19 з метою охоплення щонайменше 50% населення країни протягом 2021-2022 років. Такої масштабної вакцинації країна ще не проводила. Кампанія з вакцинації проти коронавірусної хвороби у 2021-2022 році проходитиме у 5 етапів.

МОЗ також розробило загальний логістичний план для імунізації населення проти COVID-19. Вакцинація буде проводитись на базі існуючих кабінетів і пунктів щеплень (станом на грудень 2020 року їх нараховується 11 346). Крім цього, будуть створені мобільні бригади з імунізації, які зможуть здійснювати 190 тис. щеплень за тиждень. Також планується створення приблизно 50 тимчасових центрів вакцинації, які будуть оснащені необхідним обладнанням для повного циклу здійснення вакцинації.

  • Загальна кількість інфікованих коронавірусною хворобою COVID-19 в Україні з початку пандемії станом на ранок четверга перевищила 1 млн осіб, за минулу добу зафіксовано 11 490 нових випадків захворювання, видужали – 15 775 осіб, померли 223 пацієнти.