МОЗ має намір відсторонити ДП «Медичні закупівлі України» від закупівлі вакцин від COVID-19

Новини
Міністр охорони здоров'я Максим Степанов Фото: moz.gov.ua

Міністерство охорони здоров’я України має намір змінити компанію-закупника вакцин для України.

Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Своїми постами Арсен Жумаділов (глава ДП «Медичні закупівлі України») дискредитує Україну перед міжнародною спільнотою. Також цим він почав погіршувати наші позиції в переговорах про постачання вакцин від COVID-19 із компаніями-виробниками. Я думаю, що найближчим часом ми змінимо компанію, яка виконуватиме функції з закупівлі вакцин. Ми не можемо ризикувати забезпеченням вакцинами України», – сказав він.

Степанов додав, що Україна проводить переговори з різними компаніями-виробниками вакцин іще з травня 2020 року.

Раніше ДП «Медичні закупівлі України» заявило про блокування його роботи через незатвердження Міністерством охорони здоров’я тимчасового плану використання бюджетних коштів на 2021 рік, що не дає змоги фінансувати операційну діяльність ДП.

Через відсутність фінансування держпідприємство не може приймати і розвозити товари, зокрема ліки та медвироби, закуплені за держпрограмами, а також засоби індивідуального захисту і товари, закуплені для протидії COVID-19, зокрема захисні костюми і халати, медичні маски, експрес-тести на визначення антигена коронавірусу SARS-CoV-2 та лікарські засоби.

ДП також не має можливості продовжувати збір інформації про залишки медичних товарів на місцях, збирати дані для формування національної статистики щодо протидії COVID-19.

  • Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов перевищив свої повноваження та втрутився у процес закупівлі вакцин від коронавірусу. Перші поставки вакцин до України змістилися на березень. МОЗ розраховував почати щеплення вже в лютому, через що тепер Україна переплатить. МОЗ 10 грудня погодило з ДП «Медичні закупівлі України» тільки один контракт, написав на своїй сторінці у Facebook керівник держпідприємства «Медичні закупівлі України» Арсен Жумаділов.
  • За підрахунками МОЗ, в Україні першочергової вакцинації потребують 21 млн громадян. Для цього необхідно 15,1 млрд грн.
  • Прибуття першої партії вакцини проти COVID-19 в Україну очікується наприкінці першого — на початку другого кварталу 2021 року раніше повідомляли в Міністерстві охорони здоров’я.