Кабмін затвердив план протидії тероризму

Новини

Кабінет міністрів України затвердив План заходів щодо реалізації Концепції боротьби з тероризмом.

Розпорядження оприлюднене на Урядовому порталі.

У плані Кабміну містяться доручення відомствам щодо прийняття конкретних заходів.

Силовим структурам доручено до кінця 2021 року провести аналіз загальнодержавної системи боротьби з тероризмом, а за його результатами сформувати модель загальнодержавної системи боротьби з тероризмом з урахуванням потенційних терористичних загроз національній безпеці України і фінансово-економічних можливостей держави.

Згідно з планом, пропонується:

  • удосконалити організаційно-правові основи діяльності суб’єктів боротьби з тероризмом;
  • підвищити рівень захищеності населення від негативних інформаційно-психологічних впливів;
  • проводити моніторинг здійснення антитерористичних заходів та розвитку безпеки обстановки в суміжних та інших державах з метою своєчасного виявлення загроз і намірів вчинення терористичних актів в Україні;
  • виявляти джерела фінансування терористичної діяльності.

До березня 2021 року доручено проаналізувати інституційний механізм координації діяльності суб’єктів боротьби з тероризмом, уточнити завдання і функції Антитерористичного центру при СБУ, оптимізувати його структури і штатну чисельность, і внести у разі потреби в установленому порядку на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції щодо його вдосконалення.

До вересня 2021 року доручається розробити механізми відшкодування збитку, заподіяного в результаті терористичних актів.

Також в силових структурах планується систематичне проведення навчально-практичних заходів з формування навичок припинення несанкціонованих польотів безпілотних повітряних суден, які можуть використовуватися для вчинення терористичних актів, над потенційно небезпечними об’єктами, насамперед об’єктами військової та критичної інфраструктури, оборонно-промислового комплексу.

  • В 2020 році українська контррозвідка припинила діяльність чотирьох російських агентурних мереж і затримала 11 агентів спецслужб РФ. Троє з них були затримані при спробі здійснення диверсій і терактів на об’єктах критичної інфраструктури.
  • За матеріалами контррозвідки в році, що минає було зареєстровано 288 кримінальних проваджень за фактами злочинів проти національної і громадської безпеки.