Найбагатші країни скупили майже всі вакцини від COVID-19 – ВООЗ

Новини

Найбагатші країни скупили більшу частину вакцини від COVID-19, в той час, коли країни з середнім і низьким рівнем доходу ще не отримали вакцину.

Про це повідомив генеральний директор ВООЗ Тедрос Адханом Гебреесус, передає Суспільне.

За його словами, зараз вакцинацію від коронавирусу впроваджують 42 країни, з них 36 – країни з високим доходом. Ще шість країн, які вакцинують своє населення, мають середній дохід

«Очевидна проблема полягає в тому, що країни з низьким і середнім рівнями доходів ще не отримують вакцину. Це проблема, яку ми можемо і повинні вирішити разом з допомогою COVAX і ACT-Accelerator», – підкреслив Гебреесус.

Він зазначив, що спочатку багаті країни, які є учасниками ініціативи COVAX, скупили більшу частину поставок вакцин, а тепер укладають додаткові двосторонні угоди, що потенційно збільшує ціну для всіх і означає, що люди з групи високого ризику в бідних і маргіналізованих країнах не отримують вакцину.

Також деякі компанії і країни не представили ВООЗ важливі дані, необхідні для випуску списків екстреного використання. За словами генерального директора ВООЗ, це блокує всю систему закупівель і поставок вакцин.

  • 22 грудня 2020 року МОЗ затвердив план вакцинації жителів України від COVID-19. Він передбачає чотири етапи і охоплює період до березня 2022 року.
  • 29 грудня о Кабміні заявили, що Україна отримає 16 млн доз вакцини від коронавируса в рамках COVAX.
  • Глава МОЗ Максим Степанов заявив, що Україна отримає перші дози вакцини від коронавірусу в лютому. Великі поставки за програмою COVAX почнуться в березні.