ЄСПЛ оголосить рішення про прийнятність скарги у справі Україна проти Росії щодо Криму 14 січня

Новини
Європейський суд з прав людини Фото: Facebook Dead Lawyers Society

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 14 січня проведе слухання та оприлюднить рішення про прийнятність справи Україна проти Росії щодо Криму.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на сайті ЄСПЛ.

«Європейський суд з прав людини оприлюднить постанову Великої палати у справі Україна v. Росія (щодо Криму, позов №20958/14) під час публічних слухань о 10:00, 14 січня», – йдеться у заяві.

Справа стосується позиції України щодо застосування Росією «адміністративної практики», яка призвела до порушення з боку РФ Європейської конвенції з прав людини.

«Український уряд стверджує, що РФ із 27 лютого 2014 року здійснює ефективний контроль над АР Крим та містом Севастополем, які є невід’ємними частинами України. Здійснення такої юрисдикції над ситуацією призвело до численних порушень Конвенції. Уряд вважає, що ці порушення стали результатом загальної адміністративної діяльності з боку Російської Федерації», – пояснили в ЄСПЛ суть справи.

У ЄСПЛ нагадали, що справа Україна проти Росії сформована із двох позовів (№20958/14 и №42410/15), які були подані 13 березня 2014 року і 26 серпня 2015 року та стосуються подій у Криму і на сході України. 11 червня 2018 року ці два позови були об’єднані у нову справу Україна проти Росія (щодо Криму) №20958/14.

Суд також нагадав, що застосував до справи правило 39 Регламенту (тимчасовий захід), яким закликав Російську Федерацію та Україну утриматися від заходів, зокрема військових дій, які можуть спричинити порушення прав цивільного населення, зокрема відповідно до статей 2 (право на життя) та 3 (заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження.

В ЄСПЛ також відзначили, що Україна подала низку інших міждержавних позовів проти Росії, так само як подано і понад 7 тисяч індивідуальних заяв, які стосуються подій в Криму, Східній Українф і в Азовському морі.

Forthcoming Grand Chamber ruling in the case Ukraine v. Russia (re Crimea)

Нагадаємо: 

  • 11 вересня 2019 року в ЕСПЛ почались перші усні слухання за заявою України проти РФ про порушення прав людини в окупованому Криму.
  • На слуханнях у ЄСПЛ Росія заперечила усі вимоги скарги України про порушення прав людини у окупованому Криму та визнає свій контроль над півостровом з 18 березня 2014 року.