У Росії суд засудив фігурантів білогірської «справи кримських мусульман» до термінів від 13 до 18 років позбавлення волі

Новини
Айдер Джаппаров, Різа Омеров і Енвер Омеров Фото: crimean-solidarity.org

У російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 12 січня оголосив вирок трьом фігурантам сфабрикованої ФСБ білогірської справи «справи кримських мусульман», які визнані винними в нібито «організації та участі в діяльності терористичної організації». Енвер Омеров засуджений до 18 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, його син Різа Омеров – до 13 років, Айдер Джаппаров – до 17 років.

Про це повідомляє громадський рух «Кримська солідарність».

«Відбулося судове засідання, в ході якого було винесено вирок кримським татарам мусульманам у справі Білогірської групи Хізб ут-Тахрір. Всім трьом підсудним призначено покарання у вигляді позбавлення волі в колонії суворого режиму. Омерова Енвера засудили до 18 років, Джаппарова Айдера до 17 років, Омерова Ризу до 13 років ув’язнення», – йдеться в повідомленні.

Енвера Омеров обвинуватили за ч.1 ст.205.5 КК РФ (Організація діяльності терористичної організації), Ризу Омерова і Айдера Джаппаров – за ч.2 ст.205.5 КК РФ (участь в діяльності терористичної організації). Крім цього, пізніше в ході слідства всіх фігурантів обвинуватили і за ч.1 ст.30 і ст.278 КК РФ (Приготування до насильницького захоплення влади організованою групою за попередньою змовою).

Активісти зазначили, що, згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували здійснювати терористичний акт і не закликали інших до здійснення терористичних дій.

«Відсутні будь-які докази, які свідчать про спробу повалення конституційного ладу Російської Федерації і захоплення влади. Матеріали справи містять аудіозаписи, на яких зафіксовано, що засуджені вели дискусії на релігійні і політичні теми. Що фактично і стало єдиним доказом скоєння ними злочину терористичного характеру», – заявили в «Кримській солідарності».

Після оголошення вироків Енверу Омерову, Різі Омерову і Айдеру Джаппарову біля воріт Південного окружного військового суду десятки кримських татар одягли футболки і накидки із закликами припинити репресії. На них написано: «Не можна виправдовувати репресії», «Пам’ятаємо про кожного, боремося за кожного», «STOP сімейним репресіям», «Ні державним репресіям».

Фото: facebook.com/crimeansolidarity

Як повідомлялось, в окупованому Криму російські силовики в ніч на 12 вересня заблокували на Керченському мосту близько 120 кримських татар, які на особистих автомобілях їхали в російський Ростов-на-Дону на оголошення вироку в Південному окружному військовому суді Енверу Омерову, його синові Різі Омерову і Айдеру Джаппарову.

Нагадаємо:

  • 10 червня 2019 року в Криму російські силовики провели обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір». Серед затриманих були Енвер Омеров, його син Різа Омеров і Айдер Джаппаров.
  • 23 грудня 2020 року під час судового засідання в Ростові-на-Дону державне обвинувачення запросило для фігурантів білогірської групи «справи кримських мусульман» величезні терміни позбавлення волі: 59-річному Енверу Омерову – 19 років в колонії строгого режиму, його 32- річному синові Різі Омерову, батьку 4-х малолітніх дітей – 13 років в колонії строгого режиму, 40-річному Айдеру Джаппарову, батьку 8-ми малолітніх дітей – 18 років з відбуванням у колонії суворого режиму.