У Криму окупанти знову проводять обшуки і затримання кримських татар

Новини
Обшук в с.Зарічне під Алуштою, 10.06.2019 Фото: Facebook Крымская солидарность

В окупованому Криму в понеділок, 10 червня, російські силовики проводять обшуки і затримання кримських татар. Слідчі дії пройшли в селах під Алуштою, Білогірську, мікрорайонах Строганівка і Кам’янка Сімферополя в будинках родичів фігурантів так званої «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє громадське об’єднання «Кримська солідарність», передає Центр журналістських розслідувань.

Зокрема, обшуки були проведені в Алушті у Ельдара Кантемірова, в с. Строганівка Сімферопольського р-ну – у Ескендера Сулейманова (рідний брат Руслана Сулейманова, затриманого 27 березня 2019 г.), в с. Кам’янка Сімферопольського району.

Ельдара Кантемірова потім відвезли з Алушти в с.Зарічне, за місцем прописки, де також проводиться обшук.

«Обшук у Сулейманова Ескендера завершений. На даний момент він затриманий, відвезли до відділу УФСБ Росії по Республіці Крим і місті Севастополі – г. Симферополь, б-р І. Франка, б. 13.
Обшук проводив слідчий Сергій Махнєв, який очолює слідчу групу у справі «другої Сімферопольської групи», який заявив, що справу Сулейманова буде об’єднано зі справою «Другої Сімферопольської групи Хізб ут-Тахрір», – йдеться в повідомленні.

Обшук пройшов також в Білогірську в будинку Різи Омерова, сина Енвера Омерова, затриманого вранці по дорозі в Ростов-на-Дону, коли він прямував на судове засідання у «справі Хізб ут-Тахрір». Обшук пройшов і в будинку самого Енвера Омерова.

Крім того, слідчі заходи пройшли в с. Ізобільне під Алуштою в будинку Ленура Халілова, голови місцевої релігійної громади.

Нагадаємо:

  • 27 березня в Криму російські силовики провели обшуки в 25 будинках кримських татар. Обшуки пройшли в селі Строгонівка Сімферопольського району і в мікрорайоні Кам’янка Сімферополя. У мікрорайні Кам’янка силовики побили і затримали кілька кримських татар біля будинку місцевого жителя Рустема Шейхалієва.
  • У ФСБ РФ заявили, що в Криму затримано 20 осіб, «підозрюваних в участі в релігійній організації «Хізб ут-Тахрір», забороненій в РФ.
  • У російському Ростові-на-Дону силовики затримали трьох активістів «Кримської солідарності» – Ремзі Бекирова, Османа Аріфмеметова і Владлена Абдулкадирова, в будинках яких у Криму напередодні пройшли обшуки.
  • 27 і 28 березня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував всіх затриманих активістів.
  • 29 березня всіх незаконно заарештованих в Криму 23 кримськотатарських активістів вивезли до РФ.
  • У травні у Ростовській області РФ суди продовжили арешт всім 24 кримським татарам.
  • Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 24 кримськотатарських активістів, яких затримала ФСБ в кінці березня в окупованому Криму.