У Херсонській ОДА пояснили, хто може пройти тестування на антиген COVID-19 у КПВВ на адмінкордоні з Кримом

Новини
КПВВ «Каланчак» Фото: Facebook МВС України

У Херсонській облдержадміністрації пояснили, хто з громадян України, які виїжджають з території окупованого Криму, може пройти експрес-тестування на антиген COVID-19 у КПВВ «Чонагар» та «Каланчак» на адмінкордоні з півостровом.

Про це повідомив заступник голови Херсонської обласної державної адміністрації Вадим Чабан на брифінгу, передає Центр журналістських розслідувань.

«Відповідно до постанови Кабінету міністрів, яка внесла зміни до постанови, що ввела локдаун, передбачена можливість тестування хворих на COVID-19 на контрольних пунктах в’їзду-виїзду з тимчасово окупованих територій. Відповідно до цієї постанови, тестуванню підлягають люди з підвищеною температурою та ознаками захворюваності на COVID-19, особи, які відмовляються від встановлення додатку «Дій вдома», і люди, як правило, похилого віку, у яких немає в наявності телефону, що дозволяє встановити це мобільний додаток», – сказав Чабан.

Він зазначив, що на КПВВ «Каланчак» і «Чонгар» вже є можливість проводити тестування.

«Ми підготували приміщення, персонал для проведення тестування на території КПВВ і «Каланчак», і «Чонгар». Велика подяка Червоному Хресту, який надав своїх фахівців, які мають медичну освіту. Ми маємо технічну можливість проводити тестування», – додав заступник голови ОДА.

Водночас він вказав, що станом на ранок 12 січня, скористалася можливістю пройти тест «лише одна особа».

Також Чабан повідомив, що Херсонська ОДА звернулася до Кабміну та міністерства охорони здоров’я за роз’ясненнями з приводу певних «юридичних аспектів» та необхідності внесення деяких змін у нормативні документи МОЗ, що стосуються тестування осіб на адмінкордоні з Кримом.

«Тому що у переліку осіб, які підлягають обов’язкому тестуванню за медичними показниками, ті особи, які перетинають адмінмежу, станом на зараз не знаходяться. А в зв’язку з тим, що це бюджетні кошти, ми повинні отримати роз’яснення, щоб не нанести втрати бюджету», – пояснив заступник голови ОДА.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19.
  • 11 січня заступник голови Херсонської ОДА Дмитро Бутрій повідомив, що для КПВВ «Чонгар» та «Каланчак» на адмінкордоні з Кримом виділено 1000 тест-систем по 500 на кожний. Тестування є безкоштовним.