На КПВВ «Новотроїцьке» з 15 січня будуть безкоштовно тестувати на антиген COVID-19, але механізм припинення самоізоляції ще не відпрацьований

Новини
Сервісний центр на КПВВ «Новотроїцьке» Фото: dn.gov.ua

З 15 січня на території сервісного центру в КПВВ «Новотроїцьке» громадяни, які прибули з непідконтрольною території, зможуть безкоштовно здати експрес-тест на антиген коронавірусу, негативний результат якого дозволить не проходити самоізоляцію. Однак сам механізм зняття контролю з людини в мобільному додатку «Вдома» ще не відпрацьований, тому на даний момент відразу скасувати самоізоляцію/обсервацію не можна.

Про це повідомив директор Департаменту з питань цивільного захисту, оборонної та мобілізаційної роботи Донецької облдержадміністрації Ігор Бойко, передає портал «Донецкие новости».

«Цієї п’ятниці ми забезпечуємо можливість всім громадянам, які перетинають КПВВ з непідконтрольною території на підконтрольну при виході за межі КПВВ на території сервісного центру – безкоштовно здати тест на антитіла до коронавірусу», – сказав Бойко.

Однак, за його словами, сама процедура взяття цього тесту і виходу із самоізоляції/обсервації ще не відпрацьована, тому що це новий процес.

«Її доскональність відпрацьовується на рівні Києва. І вчора, і сьогодні йде активне спілкування облдержадміністрації з міністерствами. На даний момент ясно, що тест буде виконуватися за бажанням. Але в будь-якому випадку при перетині КПВВ, перед паспортним контролем, людина повинна буде встановити додаток «Вдома» або погодитися на обсервацію. Після проходження КПВВ, за його територією вони здають тест. Далі вони йдуть за своїми напрямками на самоізоляцію, за адресою, яку вказали в додатку «Вдома». Якщо тест негативний, то вони припиняють самоізоляцію/обсервацію. Це вже робота тих представників медичної служби, які будуть мати право вносити зміни в програму «Вдома». Але цей механізм буде ще допрацьовуватися», – пояснив представник Донецької ОДА.

Він також вказав, що на даний момент відразу скасувати самоізоляцію/обсервацію не можна, тому що медпрацівники, які знаходяться в сервісному центрі на КПВВ, ще не мають доступ до програми «Вдома». Але це питання буде вирішене найближчим часом.

«Це не ПЛР-тест, це антигенний експрес-тест. Він пройшов сертифікацію МОЗ. Біологічний матеріал береться як при ПЛР тесті – це мазок носоренгальний. Тривалість отримання результату експрес-тесту – 10-30 хвилин. Згідно з чинним законодавством, негативний результат тесту дозволить відповідним органам зняти людину з контролю в мобільному додатку «Вдома». За даними виробників цих тестів, їх чутливість до COVID-19 становить 86-92%», – доповнив начальник відділу стратегічного розвитку Департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Педенко.

Бойко в свою чергу нагадав, що в період локдауну українські КПВВ працюють в звичайному режимі, додаткових обмежень на їх діяльність немає. З підконтрольного українській владі боку КПВВ працюють з 08:00 до 16:00. На Донеччині відкрито всі 4 українських КПВВ.

Але по факту, так звана «ДНР» зі свого боку дозволяє працювати тільки одному контрольно-пропускного пункту в Оленівці – по понеділках і п’ятницях. Даний КПП знаходиться на одному транспортному коридорі з українським КПВВ «Новотроїцьке». «Тому кількість перетинів істотно скорочено. І за один день перетину – в п’ятницю або понеділок – КПВВ в обидві сторони перетинає близько 100 осіб», – нагадав Бойко.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19. Після отримання негативного експрес-тесту на антиген, який був проведений після перетину КПВВ, самоізоляцію можна припинити.