Продаж окупантами вкраденого у України заводу марочних вин «Коктебель» у Криму буде юридично нікчемним – Мінреінтеграції

Новини
Енотека завода марочних вин «Коктебель» Фото: facebook.com/zmvkoktebelcrimea

Організований окупаційною «владою» Криму продаж вкраденого у України заводу марочних вин «Коктебель» буде юридично нікчемним. Всі, хто братиме участь у запланованому на 26 січня незаконному аукціоні з продажу «Коктебеля», порушують закон і будуть притягнуті до відповідальності та потраплять під українські та міжнародні санкції.

Про це заявив заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ігор Яременко.

«26 квітня російська окупаційна влада в Криму планує провести так званий «аукціон», в результаті якого завод «Коктебель» планують незаконно передати у приватні руки, як це сталося із концерном «Масандра». Ці два підприємства є власністю держави Україна, є частиною нашої культурної спадщини, це унікальні колекції вин, рецепти та багаторічні традиції українського народу. Будь-які махінації і оборудки з боку країни-окупанта є нікчемними з юридичної точки зору», – сказав Яременко.

Він зазначив, що РФ знищує все українське на окупованому нею півострові, починаючи від дискримінації і переслідування за релігійними і політичними ознаками і завершуючи розкраданням і знищенням майна України.

«Як і у випадку з «Масандрою» це черговий привід для накладання нових санкцій і посилення існуючих, в тому числі з боку міжнародної спільноти», – додав заступник міністра.

Він нагадав, що в своїх останніх резолюціях Генасамблея ООН закликала всі держави-члени ООН і відповідні міжнародні організації, що співпрацюють з ООН, утримуватися від будь-яких дій або взаємодії з РФ щодо Криму, а також визнала незаконне встановлення російської юрисдикції та адміністрації в Криму.

Яременко наголосив, що РФ продовжує грубо порушувати усі міжнародні доктрини, продовжує провадити злочин, який розпочався з окупації українського півострова і так званої «націоналізації» окупантами у 2014 році. «Всі, хто братиме участь в цьому фіктивному аукціоні, порушують закон і неодмінно будуть притягнуті до відповідальності», – сказав він.

За його словами, Мінреінтеграції вживатиме відповідних заходів до осіб, які причетні до незаконного аукціону, зокрема ініціюватиме національні санкції та ініціюватиме судове переслідування, в т.ч. в міжнародних судах, а також звертатиметься до міжнародних партнерів про внесення винних до санкційних списків.

Як повідомлялось, «влада» окупованого Криму виставила на продаж розташований під Феодосією завод марочних вин «Коктебель». Підприємство продається на аукціоні за стартовою ціною 100 млн рублів. Проведення аукціону призначено на 26 січня. Виставлені на продаж об’єкти знаходяться в оренді у ТОВ «Завод марочних вин «Коктебель».

Як писав Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Бариги» для проекту Слідство.Інфо, 99% капіталу у ТОВ «Завод марочних вин «Коктебель» належить ТОВ «Гатчинський спиртовий завод» Михайла Якубчика – водно-винного короля з Санкт-Петербурга. Ще один відсоток – його дружині Олені. Михайло Якубчик – брат дружини Сергія Наришкіна, нині директора Служби зовнішньої розвідки РФ, в 2011-2016 рр. – спікера Держдуми Росії.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2020 року компанія «Южный проект», яка належить банку «Россия», купила за 5,327 мільярда рублів на незаконно організованому окупантами аукціоні АТ «ПАТ «Масандра», створене на базі вкраденого у України НВАО «Масандра». Три роки тому ця ж компанія купила за 1,5 млрд рублів вкрадений у України завод шампанських вин «Новий Світ».