Оголошено в розшук кримського бізнесмена, який заправляв пальним літаки окупантів

Новини
Графіті на огорожі ООО "Предприятие ВИТЕК" у Сімферополі Фото: пресслужба МА "Сімферополь"

Директору кримського ТОВ “Підприємство ВІТЕК” Акопу Андріасяну повідомили про підозру та оголосили його в розшук – підприємство з 2015 року зберігало та постачало пальне для літаків російських окупаційних силових структур.

Про це повідомляє пресслужба Прокуратури Автономної Республіки Крим. 

Директора і співзасновника підприємства на тимчасово окупованій території АР Крим підозрюють у державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України), повідомляє пресслужба Прокуратури АР Крим. Його оголошено в розшук. 

“Розслідуванням встановлено, що підозрюваний, починаючи з 2015 року, достовірно знаючи про окупацію АР Крим Збройними силами Російської Федерації та закриття у зв’язку з цим повітряного простору над півостровом і захоплення Міжнародного аеропорту «Сімферополь», уклав низку контрактів із правоохоронними органами і військовими підрозділами ЗС держави-окупанта щодо зберігання, транспортування авіаційного палива та заправлення ним повітряних суден на території вказаного аеропорту, що забезпечило можливість їх експлуатації, здійснення незаконних польотів над тимчасово окупованою територією півострова та військовій присутності ЗС РФ в Криму”, – сказано в повідомленні.

За даними джерел Центру журналістських розслідувань в прокуратурі АР Крим, йдеться про громадянина України Андріасяна Акопа Арутюновича, керівника та співзасновника ТОВ “Підприємство ВІТЕК” (в російській реєстрації – ООО “Предприятие ВИТЕК”). Як свідчать дані російських реєстрів, “Предприятие ВИТЕК” мало укладені контракти на зберігання та поставки авіаційного пального з територіальними підрозділами Національної Гвардії РФ, Міністерства внутрішніх справ РФ, Міністерства з надзвичайних ситуацій РФ.

 “Вказана діяльність в умовах окупації та збройного конфлікту сприяє підривній діяльності Російської Федерації проти України, шляхом незаконної експлуатації повітряного простору над півостровом, а також здійснення пасажирського та вантажного авіаційного сполучення м. Сімферополь з аеропортами міст, розташованих на території Російської Федерації.  Вказаній дії також сприяють мілітаризації Криму, що становить небезпеку не лише для півострова та його мешканців, а й для Чорноморського регіону та за його межами”, – вказує пресслужба прокуратури.

Раніше керівництво підприємства стверджувало, що не має відношення до компанії зі співзвучною назвою ВЄТЕК біглого олігарха Сергія Курченка.

  • У 2020 році прокуратура АРК і Севастополя спільно з Нацполіціей АРК повідомили про підозру 40 учасникам незаконного збройного формування «Самооборона Криму», які в 2014 році привели до окупації півострова Крим. Всього ідентифікували понад 1300 учасників «самооборони Криму».
  • Центр журналістських розслідувань продовжує встановлювати особи бійців незаконних збройних формувань та факти їхньої участі в окупації Криму. Детальніше читайте в розслідуваннях Центру журналістських розслідувань Шуцмани Путіна.