З ОРДЛО на підконтрольну уряду України територію передадуть 9 осіб – Денісова

Новини

З тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей на підконтрольну уряду України територію найближчим часом будуть передані 9 осіб.

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

«У СІЗО в Луганську вже доставлені три людини, готуються до передачі в Донецькому слідчому ізоляторі шість. Їх зараз годують, миють, надають медичну допомогу, роблять охайний вигляд. Сьогодні ввечері або завтра вранці їх передадуть по маршруту «Луганськ-Донецьк – Ростов -на-Дону – Мінськ – Київ». Тобто ми в очікуванні», – заявила Денісова під час брифінгу на КПВВ «Золоте».

У той же час Денісова зазначила, що не може назвати їхні прізвища, але повідомила, що всі вони – громадяни України.

На території окупованого Донбасу в катівнях продовжують утримувати 251 громадянина України. Їх звільнення є надважливим завданням усіх залучених компетентних органів до цього процесу.

Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що передача частини утримуваних громадян України голові політради партії «Опозиційна платформа-За життя», народному депутату Віктору Медведчуку без участі уповноважених державних органів є порушенням міжнародних домовленостей на вищому рівні.

Як повідомлялось, 29 грудня 2019 року в рамках обміну утримуваних осіб Україні передали 76 громадян, які утримувалися РФ і бойовиками ОРДЛО. У свою чергу, Україна передала на окуповані території 127 осіб.

Нагадаємо:

  • 15 листопада 2020 року координатор ОБСЄ в гуманітарній групі ТКГ Тоні Фріш повідомив, що Україна передала російським окупантам список на взаємний обмін з чотирьох категорій утримуваних осіб.
  • 28 листопада джерело, близьке до переговорного процесу з російської сторони, повідомило російським ЗМІ, що до Нового року обміну утримуваними особами між Києвом і ОРДЛО не буде.