Україна буде забезпечена необхідною кількістю безпечних вакцин у заплановані терміни – Шмигаль

Новини
Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль Фото: kmu.gov.ua

Україна буде забезпечена необхідною кількістю безпечних вакцин у заплановані терміни. Країна подала необхідні документи для того, аби отримати в рамках глобальної ініціативи Covax вакцини проти коронавірусу першої хвилі. Відповідне рішення Covax очікується до 1 лютого.

Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ході виступу у Верховній Раді, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу Рада.

«Україна буде забезпечена необхідною кількістю безпечних вакцин і це відбудеться в ті терміни, які було заплановано. Джерела отримання вакцин наступні: глобальна ініціатива Covax, в рамках якої ми очікуємо поставки вакцин в розмірі від 8 до 16 млн доз протягом цього року», – сказав Шмигаль.

Він зазначив, що Україна вже подала всі необхідні документи для отримання вакцин першої хвилі та додав, що до 1 лютого очікується рішення Covax щодо включення України до розподілу в рамках першої хвилі. У разі позитивного рішення, у лютому країна отримає від 100 до 200 тисяч доз вакцин компанії Pfizer-BioNTech, вказав прем’єр.

Він також повідомив, які ще вакцини Україна може отримати в рамках ініціативи Covax.

«Найбільш вірогідними кандидатами є ті вакцини, з якими у Covax є попередньо підписані угоди про поставки та виробництво. Це вакцини від Pfizer-BioNTech, AstraZeneca, Novavax та Sanofi», – розповів Шмигаль.

Він нагадав, що Україна 30 грудня 2020 року підписала договір про закупівлю вакцини від компанії Sinovac. За його словами, сума контракту становить 964 млн грн, він передбачає поставку 1 млн 913 тис. доз цієї вакцини.

«Графік поставок – через 30 днів після реєстрації вакцини в країні виробника або в інших країнах з жорсткою регуляторною політикою. Минулого тижня ця вакцина отримала погодження на використання в Бразилії, де проводили клінічні випробування. Відповідно, орієнтовно через три, максимум чотири тижні ми очікуємо першу партію в сумі 700 тис. доз вакцини цього виробника», – сказав голова уряду.

При цьому Шмигаль наголосив на тому, що Україна використовуватиме лише ті вакцини, ефективність яких складатиме не менше 70%.

Нагадаємо:

  • 22 грудня 2020 року МОЗ України затвердив план вакцинації жителів України від COVID-19. Він передбачає чотири етапи і охоплює період до березня 2022 року.
  • 18 січня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що вакцинація від COVID-19 в Україні на комерційній основі відбуватиметься паралельно з державною вакцинацією.
  • 25 січня президент України Володимир Зеленський заявив, що вакцинація від коронавірусної інфекції в Україні розпочнеться вже в лютому 2021 року.