На КПВВ «Станиця Луганська» збільшилася кількість охочих перетнути лінію розмежування – правозахисники

Новини
КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Восток SOS

На КПВВ «Станиця луганська» правозахисники фіксують збільшення майже втричі кількості громадян, які бажають перетнути лінію розмежування. Вони пов’язують це з закінченням новорічних свят.

Зміни зафіксували учасники моніторингової місії громадської організації «Восток SOS».

«На КПВВ «Станиця Луганська» збільшилася кількість охочих перетнути лінію розмежування … Пов’язують це із закінченням свят. Інформації про спрощення процедури перетину з боку так званої «ЛНР» немає, але щодня через цей пункт в’їзду та виїзду проходить приблизно 2000 людей. Тоді як до Нового року це було 800 людей за день», – повідомляють правозахисники.

КПВВ «Станиця Луганська» Фото: Facebook Восток SOS

На самому КПВВ нині працюють два пункти тестування на наявність коронавірусу. Результати в них можна отримати через 12 годин. Водночас анонсовані Кабміном України пункти експрес-тестування на COVID-19 поки не запрацювали.

«Тож процедура перетину залишається такою, як і раніше: після переходу люди повинні встановити додаток «Вдома» та піти на 14-денну самоізоляцію. Перервати її раніше можна після негативного ПЛР-тесту», – наголосили у «Восток SOS».

КПВВ «Станица Луганская» Фото: Facebook Восток SOS

Як вказують правозахисники, під час цієї моніторингової місії команда «Восток SOS» перевірятиме дотримання прав людини військовими та правоохоронцями на КПВВ та в закритих населених пунктах Луганської та Донецької областей.

Нагадаємо:

  • 5 січня 2021 року Кабмін України прийняв постанову, якою дозволив проводити в КПВВ тестування на коронавірус осіб, які прибувають з територій окупованого Криму і Донбасу не тільки методом ПЛР, а й за допомогою експрес-тесту на визначення антигену COVID-19. Після отримання негативного експрес-тесту на антиген, який був проведений після перетину КПВВ, самоізоляцію можна припинити.
  • Пункт безкоштовного експрес-тестування на коронавірус поки діє тільки на КПВВ «Новотроїцьке», на КПВВ «Станиця Луганська» поки безкоштовне тестування не проводять. Після здачі експрес-тесту режим самоізоляції знімають на наступний день.
  • За даними Держприкордонслужби України, на Донбасі окупанти продовжують блокувати дорожні коридори навпаки КПВВ «Щастя», «Золоте», «Гнутове», «Майорське» і «Мар’їнка». Щодня пропускні операції здійснюються тільки в КПВВ «Станиця Луганська» Луганської області. У КПВВ «Новотроїцьке» Донецької області пропуск відновлюється двічі в тиждень, в понеділок і п’ятницю, коли окупанти розблокують рух дорожнім коридору.