Мінреінтеграції оприлюднило проєкт Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови

Новини
Фото: facebook.com/cpUAct

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розробило та оприлюднило проєкт Концепції розвитку та популяризації кримськотатарської мови на період до 2032 року. Документ передбачає підтримка розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки, що відповідає міжнародним тенденціям.

Проєкт Концепції було підготовлено після попередніх консультацій з органами влади, експертами НАН України, освітянами, Меджлісом кримськотатарського народу, представниками медіа, неурядових організацій та окремими експертами, у тому числі – на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, повідомляє Мінреінтеграції.

Наразі проєкт документу оприлюднено для електронних консультацій з громадськістю. Після доопрацювання і погодження з центральними та місцевими органами влади згідно з встановленою процедурою його буде внесено як політичну пропозицію на розгляд Кабміну України для ухвалення відповідного акту Уряду.

«Необхідність вдосконалення державної політики у сфері підтримки мови корінного народу спричинена погіршенням її становища до критичного рівня внаслідок тимчасової окупації Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, де проживає переважна більшість носіїв мови, обмеження сфер застосування кримськотатарської мови на ТОТ, зокрема, через зменшення можливостей для громадян отримувати освіту рідною мовою», – зазначили у міністерстві.

У відомстві нагадали, що з 2014 року у резолюціях Генасамблеї ООН та доповідях Генерального Секретаря ООН неодноразово висловлювалась глибока занепокоєність обмеженнями у плані можливості збереження самобутності і культури та отримання освіти українською та кримськотатарською мовами на тимчасово окупованій території АР Крим і Севастополя.

«У процесі роботи над Концепцією проведено десятки консультацій з фахівцями. Ми вдячні за допомогу Меджлісу кримськотатарського народу, представництву президента в АРК, експертам з Інститутів сходознавства і мовознавства НАН України, з кафедри тюркології Київського національного університету, з Таврійського національного університету. Ми також вивчали досвід утвердження української мови як державної, роботи над українським правописом. Окремо хочу подякувати професору Максиму Стрісі, журналістам Осману Пашаєву та Такаші Хірано за цінні доповнення», – розповів віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков.

Віцепрем’єр – міністр з питань реінтеграції ТОТ Олексій Резніков Фото: YouTube Shuster online

Він зазначив, що у підсумку роботи над концепцією виникло переконання, що оптимальним підходом до розвитку кримськотатарської мови є концепт «української тюркської». Адже йдеться не тільки про обов’язок української держави захистити і розвивати мову корінного народу Криму.

«Ми спробували підійти до кримськотатарської мови не тільки з точки зору необхідності збереження унікальної спадщини, а як до живої мови, яка має передаватися від покоління до покоління і вирішувати завдання комунікації у сучасному світі. Мінреінтеграції вже звернулося до Google і Duolingo з проханням інтегрувати кримськотатарську до цих технологічних платформ. Логічною у цьому плані є підтримка розвитку кримськотатарської мови на основі латинської графіки, що абсолютно відповідає міжнародним тенденціям. Ця робота проводитиметься у рамках Міжнародного десятиліття мов корінних народів, впродовж 2022-2032 років», – додав в свою чергу заступник міністра Ігор Яременко.

Електронні консультації щодо концепції триватимуть майже місяць. Письмові пропозиції та зауваження до проєкту акту можливо подавати до 22 лютого 2021 року на електронну адресу: [email protected].

Консультації з питання, що винесено на обговорення надаються за телефоном: (044) 536 92 56.

Відповідальна особа від Мінреінтеграції – Тарабукін Олексій Юрійович.

Ознайомитись з проектом Концепції можна за посиланням: https://drive.google.com/file=sharing

Нагадаємо:

  • У вересні 2020 року Меджліс кримськотатарського народу запросив усіх бажаючих взяти участь у складі робочої групи у підготовці Стратегії розвитку та популяризації кримськотатарської мови в рамках Десятиліття мов корінних народів (2022-2032), проголошеного Генеральною Асамблеєю ООН.
  • 16 грудня 2020 року Генасамблея ООН ухвалила оновлену резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, Україна». Положення документу суттєво посилені та відображають численні факти масових порушень прав людини на тимчасово окупованому півострові. Зокрема, у резолюції наголошується, що РФ дискримінує мешканців півострова, включаючи кримських татар, а також українців і осіб, що належать до інших етнічних і релігійних груп. ГА ООН засудила порушення прав людини в окупованому Криму, спробу анексії і тимчасову окупацію півострова Росією.