До порту Херсона у 2019 році завезли тисячі тонн токсичних відходів з Чорногорії. Поліція веде розслідування – OCCRP

Новини
Верф Бієла на Адріатичному узбережжі Чорногорії Фото: occrp.org

Українські правоохоронці розслідують ввезення в Україну з Чорногорії майже 4000 тонн небезпечних відходів, які з 2019 року зберігаються у Херсонському морському торговельному порту.

Про це йдеться у розслідуванні Центру із дослідження корупції та організованої злочинності (OCCRP), передає Радіо Свобода.

«Відходи відправили до України з ділянки, де реалізується проєкт Всесвітнього банку з відновлення виведеної з експлуатації верфі Бієла на Адріатичному узбережжі Чорногорії. Там за довгі роки накопичилися забруднений ґрунт і пісок, що залишилися після піскоструминного оброблення корпусів океанських суден», – йдеться у матеріалі.

Агентство з охорони довкілля Чорногорії погодило доправлення кількох тисяч тонн піску в Україну після того, як французька інженерна компанія Valgo SA засвідчила, що він не містить небезпечних речовин, для експорту яких слід мати спеціальну ліцензію.

Саме з дочірньою компанією Valgo SA було укладено контракт на утилізацію відходів із Бієли. Утім, пише OCCRP, журналісти виявили, що вона надала владі Чорногорії неправильні зразки. А це дало можливість французькій компанії Valgo SA обійти чорногорські та міжнародні правила, які регулюють транспортування небезпечних матеріалів.

Токсичні відходи з Чорногорії у Херсонському морському торговельному порту

Лабораторні тести, надані OCCRP Міністерством екології України, підтверджують, що відходи дуже небезпечні: містять багато речовин, що можуть викликати рак і вроджені дефекти.

Як наслідок, близько 3600-3800 тонн токсичних відходів наразі зберігаються у порту Херсона, й міська влада не має ні можливостей, ні коштів їх утилізувати, цитує OCCRP колишнього мера Херсона Володимира Миколаєнка.

За даними OCCRP, група Всесвітнього банку проводить внутрішнє розслідування, щоб з’ясувати, як небезпечні відходи опинилися в Україні. А Агентство з охорони довкілля Чорногорії, яке відповідає за проєкт з очищення Бієли, очікує спершу на результати розслідування українських правоохоронців.