Зеленський закликав Байдена прискорити вступ України в НАТО

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський сподівається, що за новообраного президента Джо Байдена Україна і США увійдуть у новий етап відносин, що посилить безпеку України.

Про це він сказав в інтерв’ю Axios, пише «Голос Америки».

«Я щиро бажаю Джо Байдену успіху з усіма викликами, які перед ним постануть. Що стосується України, я б хотів, щоб ми увійшли в новий етап та стали на новий шлях. Президент Байден казав, що він турбується і продовжуватиме турбуватись та працювати задля безпеки в Європі.

Для нас це найважливіше, бо безпека в Європі – це про нас. На сході України триває війна, триває агресія Російської Федерації, анексія Криму. Тож я хотів би, щоб США і зокрема президент Байден, який дуже знайомий з Україною, допомогли нам вийти з цієї по-справжньому трагічної ситуації.

У мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?» – сказав Зеленський.

Водночас, відповідаючи на питання журналіста, що саме Україні потрібно від США, президент відповів: «Ми вдячні за все. Але якщо ми, українці, і Україна хочемо бути рівноправним членом Альянсу, рівноправним членом НАТО … Це одне з найважливіших питань безпеки – тієї самої безпеки, про яку говорить президент Байден. У такому випадку в мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не в НАТО?».

Також Зеленський додав, що якби Україна була членом НАТО, то на Донбасі не було б ескалації.

«Зараз захищаємо Європу. Ми вдячні Європі за її допомогу, за санкції. Ми вдячні Сполученим Штатам. Санкції важливі, але санкціями ви не можете повернути людських життів», – додав глава держави.

У червні 2020 року Україна отримала статус члена Програми розширених можливостей (EOP) НАТО. Статус партнера НАТО з розширеними можливостями передбачає більш глибоку й індивідуальну взаємодію із силами альянсу. У відповідь у Кремлі почали погрожувати, що це «не сприяє зміцненню безпеки і стабільності у Європі».

14 вересня 2020 року президент Володимир Зеленський затвердив стратегію нацбезпеки. У ній передбачено розвиток стратегічних відносин із ключовими іноземними партнерами, насамперед, з НАТО, Європейським Союзом і США.

  • США в межах навчань «Захисник Європи-2020» здійснили передислокацію контингенту в 20 тисяч військовослужбовців до Європи, що стало наймасштабнішою американською військовою присутністю на континенті з часів «холодної війни».
  • ВСУ створили нові командування за стандартами НАТО