Герус пояснив, навіщо Україна імпортує електроенергію з РФ

Новини
Фото: Элек.ру

Голова парламентського комітету з енергетики та ЖКГ Андрій Герус заявив, що Україна імпортує російську електроенергію з метою «демонополізації та диверсифікації ринку».

«У нас не повинно бути ситуації, коли окремі приватні компанії, які не завезли вугілля, могли б здійснювати шантаж і тиск на державу, щоб відбулося підвищення ціни на електроенергію. Дуже важливо, щоб відбувалася диверсифікація і демонополізація ринку. Коли у нас буде багато різних ресурсів, в Україні буде сильніше енергетична безпека. Україна буде більш надійна з точки зору забезпеченості електричною енергією. Є багато докорів, що імпорт впливає на енергетичну безпеку. Він не впливає, тому що він становить менше 5%. Така величина ніяк не може вплинути на енергетичну безпеку», – зазначив Герус.

За словами голови парламентського комітету, імпорт електроенергії з Росії становить менше 5% від споживання в країні.

«Цей імпорт займає близько 3-4% нашого споживання. Імпорт йде саме в ті години, коли в Україні пікове споживання електроенергії. Саме в ті пікові години ситуація заповнюється. У нас є нормальна стабільна ситуація, немає серйозних віялових відключень. Дуже важливо, щоб ми цей місяць пройшли. У цьому місяці імпорт буде допомагати збалансувати нашу систему. Для нас пріоритет номер один – щоб в кожному будинку було світло і тепло», – зазначив Герус.

За його словами, імпорт здійснюватимуть кілька трейдерів, але тільки до початку березня.

«Є кілька трейдерів, які цей імпорт здійснюють і продають на український ринок електроенергії. Далі, в березні буде потепління, і такої необхідності не буде», – зазначив Герус.

За словами Геруса, станом на кінець січня запаси вугілля на складах в Україні становили лише 44% від необхідних мінімальних гарантованих запасів.

Раніше в Укренерго заявили, що з 1 січня 2021 року втратили чинність положення постанови НКРЕКУ, якими були скасовані результати аукціонів на доступ до пропускної спроможності перетинів з Росією і Білоруссю в 2020 році. Це відбулося відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про ринок електричної енергії», згідно з яким повноваження енергетичного регулятора на анулювання результатів аукціонів на доступ до міждержавних перетинів з країнами, які не є членами Енергетичного Співтовариства, обмежуються тільки 2020 роком.

Як повідомлялося, уряд планує підвищення тарифів на електроенергію для населення: серед запланованих Кабміном ініціатив для забезпечення фінансової стабільності енергетики в умовах кризи – перегляд тарифів на електроенергію для населення та перегляд «зеленого тарифу». Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що Кабінет міністрів не планує в цьому році підвищувати тариф на електричну енергію для населення.

  • Тарифи на електроенергію невпинно зростатимуть. 30 квітня НАЕК «Енергоатом» розмістила інформацію про те, що виробництво найдешевшої на ринку атомної електроенергії зменшиться. Міністерство енергетики встановило новий прогнозний баланс на 2020 рік. Згідно документу виробництво атомної енергії зменшиться на 8,6%. Три енергоблоки на Запорізькій та Рівненській АЕС виведуть в резерв, а потужність семи блоків на Южно-Українській, Запорізькій, Хмельницькій та Рівненській атомних електростанціях зменшать. При цьому програє населення та промисловість, держава зазнає мільйонних збитків, у прибутку буде лише один бізнес – Ріната Ахметова. 
  • Детальніше читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань Зменшення потужностей АЕС – збільшення доходів Ахметова.