Україна ввела санкції щодо двох авіакомпаній за польоти в окупований Крим, літаками яких до РФ літали Медведчук і Козак

Новини

До молдавської авіакомпанії JET4U S.R.L. та португальської JET4U LDA застосовані санкції за здійснення польотів до Російської Федерації та на тимчасово окуповані території України з порушенням чинного законодавства.  Цими літаками в РФ літали нардепи Тарас Козак і його соратник, кум Володимира Путіна Віктор Медведчук.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Зазначається, що на підставі виявлених порушень Служба безпеки рекомендувала РНБО застосувати до зазначених компаній такі санкції як: зупинення виконання фінансових та економічних зобов’язань, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, блокування активів.

Санкції мають діяти до закінчення терміну окупації Криму або до набрання законної сили рішенням Європейського суду з прав людини за позовом України до Росії про відшкодування збитків у зв’язку з окупацією півострова.

За даними джерел видання Цензор.net, на літаках цих авіакомпаній Москву і окупований Крим відвідував Віктор Медведчук, депутат від ОПЗЖ і кум президента РФ Володимира Путіна.

За інформацією ZN.UA від високопоставлених чиновників СБУ, ці літаки були перереєстровані в Молдові після того, як були озвучені наміри США ввести проти Медведчука санкції.

Медведчук і Козак постійно користувалися ними для прямих перельотів в Росію, що, як відомо заборонено.

Після накладення санкцій ці літаки не можуть більше входити в повітряний простір України, здійснювати посадки на території України, брати пасажирів та інше.

Як повідомлялось, 29 січня 2021 року президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 29 січня, яким застосовуються санкції до двох громадян КНР та компанії, які представляють інтереси китайських інвесторів, що претендують на купівлю стратегічного українського підприємства з виробництва авіадвигунів ПАТ «Мотор Січ». Також до санкційного списку на час до закінчення окупації Криму додані авіакомпанії JET4U SRL (зареєстрована в Молдові) та JET4U LDA (зареєстрована в Португалії), які управляють парком приватних літаків та організовують чартерні рейси бізнес-джетів.

  • Після анексії Криму Росією в березні 2014 року Державіаслужба України прийняла рішення про заборону всіх польотів над кримським півостровом. На початку квітня 2014 року Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) офіційно підтвердила контроль українських авіавластей над кримським авіаційним простором.
  • У квітні 2014 року Європейська організація з безпеки аеронавігації (Євроконтроль), слідуючи конвенції ICAO про міжнародну цивільну авіацію, заборонила польоти до Криму, якщо вони не були узгоджені з українською стороною.