Зеленський підписав ще один указ про санкції РНБО проти китайських інвесторів «Мотор Січ»

Новини

Президент Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО від 29 січня, яким застосовуються санкції до двох громадян КНР та компанії, які представляють інтереси китайських інвесторів, що претендують на купівлю стратегічного українського підприємства з виробництва авіадвигунів ПАТ «Мотор Січ». Також до санкційного списку на час до закінчення окупації Криму внесені дві авіакомпанії з Молдови та Португалії, які управляють парком приватних літаків та організовують чартерні рейси бізнес-джетів.

Відповідний указ №36/2021 від 29 січня 2021 року опублікований на сайті глави держави.

Згідно з документом, Україна застосовує персональні санкції до громадянина Китаю Ду Тао (Du Tao) 13.04.1973 р.н. – президента компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment, проти якої були застосовані українські санкції указом Зеленського від 14 грудня 2020 року. За даними ЗМІ, Ду Тао, якій довгі роки працює в авіаційній індустрії, був кандидатом в наглядову раду ПАТ «Мотор Січ».

Також, до санкційного списку України внесений громадянин КНР Чен Хойшен (Cheng Huisheng) 15.03.1974 р.н., який є генеральним представником компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment в Україні.

Крім того, під обмежувальні заходи України потрапила зареєстрована в Белізі компанія Twinstar Holdings SA, яка через суд вимагала від Антимонопольного комітету України дозвіл на концентрацію акцій ПАТ «Мотор Січ».

Відповідно з рішення РНБО, персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) також застосовані до авіакомпаній JET4U SRL (зареєстрована в Молдові) та JET4U LDA (зареєстрована в Португалії), які входять до групи компаній JET4U, що управляє парком приватних літаків, надає їх в оренду та організовує чартерні рейси бізнес-джетів.

Як зазначається в рішенні РНБО, санкції проти цих авіакомпаній будуть діяти «до закінчення терміну окупації АР Крим або до набрання законної сили рішенням Європейського суду з прав людини за позовом України до Росії про відшкодування збитків у зв’язку із анексією Кримського півострова».

Як повідомлялось, 21 січня 2021 року президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про введення персональних санкцій проти юридичних і фізичних осіб, до якого були внесені зміни. Санкції застосовані до громадянина КНР Ван Цзіня, який є ключовим акціонером компаній Beijing Xinwei Technology Group та Beijing Skyrizon. Також до санкційного списку внесені китайські компанії: «Skyrizon Aircraft Holdings Limited»; «Hong Kong Skyrizon Holdings Limited»; «Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd»; «Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd».

ПАТ «Мотор Січ» – одне з провідних в світі підприємств з розробки, виробництва, ремонту та сервісного обслуговування авіаційних газотурбінних двигунів для літаків і вертольотів, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж в 100 країн світу. Після приватизації 1990-х «Мотор Січ» контролював В’ячеслав Богуслаєв, який був головою правління, генеральним директором, а потім – почесним президентом компанії.

Нагадаємо:

  • У вересні 2017 року стало відомо, що СБУ підозрює колишнього «регіонала», нардепа В’ячеслава Богуслаєва (група «Воля народу») в незаконному продажі 56% акцій провідного українського виробника авіаційних двигунів ПАТ Мотор Січ китайським інвесторам, афільованим з компанією Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. СБУ в липні 2017 року відкрила кримінальне провадження за статтями «диверсія» і «підготовка до злочину» КК України за фактом підготовки до скоєння дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства ПАТ «Мотор Січ». В рамках цього розслідування судом було накладено арешт на 56% акцій ПАТ.
  • 4 серпня 2020 року група DCH українського олігарха Олександра Ярославського заявила, що спільно з китайськими інвесторами, що представляють Skyrizon Aircraft Holdings Limited, розвиватимуть авіапідприємство «Мотор Січ» і українське авіабудування.
  • 26 серпня 2020 року в ході телефонної бесіди Держсекретар США Майкл Помпео і президент України Володимир Зеленський обговорили питання стурбованості США інвестиціями Китаю в український промисловий сектор. Йшлося про спробу КНР придбати підприємство з виробництва авіадвигунів «Мотор Січ».
  • 4 вересня 2020 року китайська інвестори ПАТ Мотор Січ направили Мін’юсту України повідомлення про інвестиційному спір (Notice of Investment Dispute) з вимогою про відшкодування шкоди в розмірі $3,5 млрд. 20 листопада АМКУ відхилив уже третю заявку DCH Олександра Ярославського і його китайських партнерів Skyrizon про покупку контрольного пакету акцій ПАТ «Мотор Січ». 5 грудня китайські інвестори «Мотор Січі» направили українському уряду звернення в міжнародний арбітраж проти держави Україна.
  • 14 січня 2021 року Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії Skyrizon, оскільки її діяльність загрожує національній безпеці США. Skyrizon внесена в список MEU (Military End-User), в який вносяться компанії, що діють в інтересах китайської армії.