Члени Меджлісу розповіли новому Верховному комісару ОБСЄ у справах нацменшин про ситуацію в Криму

Новини
Фото: Facebook Рефат Чубаров

Члени Меджлісу кримськотатарського народу 8 лютого провели онлайн-зустріч із новообраним Верховним комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Кайратом Абдрахмановим, під час якої розповіли про сучасну ситуацію в незаконно окупованому Росією Криму та про переслідування кримських татар і українців російською окупаційною «владою».

Як повідомив голова Меджлісу Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook, у зустрічі взяли участь національний лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, заступник голови Меджлісу Ільмі Умеров, члени Меджлісу Риза Шевкієв та Ескендер Барієв.

За словами Чубарова, в ході зустрічі Кайрат Абдрахманов розповів про цілі та ключові свої завдання на посаді Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин, окреслив своє бачення шляхів подальшої комунікації офісу ВК ОБСЄ та Меджлісу кримськотатарського народу.

Зі своєї сторони Мустафа Джемілев, а також Рефат Чубаров, Ільмі Умеров, Різа Шевкієв та Ескендер Барієв охарактеризували сучасну ситуацію в тимчасово окупованому РФ Криму, розповіли про репресії і переслідування корінного народу Криму і етнічних українців російською окупаційною владою, зупинилися на злочинах російської окупаційної влади, спрямованих на штучну зміну демографічного та етнічного складу населення Криму, пояснили деякі особливості правового регулювання в Україні у сфері використання державної мови та мови корінних народів і національних меншин, висловили свої пропозиції та побажання в частині діяльності ОБСЄ і її інституцій, зокрема Верховного Комісара ОБСЄ з прав національних меншин.

Лідер кримськотатарського народу запросив Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин до участі в роботі саміту Кримської платформи, який планується провести у Києві в серпні 2021 року.

Нагадаємо:

  • 4 грудня 2020 року рада міністрів ОБСЄ призначила нове вище керівництво Організації. Генеральним секретарем ОБСЄ стала Хельга Марія Шмід, перша жінка на цій посаді. Верховним комісаром у справах національних меншин ОБСЄ призначений Кайрат Абдрахманов, директором Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ – Маттео Мекаччі, представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ – Тереза Рібейро.