Структури банку «Россия» купили пансіонат «Гліцинія» в Криму, який ледь не придбали для Путіна ще в 2004 році

Новини
Пансіонат «Гліцинія», колишня держдача №1 Фото: www.proekt.media

Структури банку «Россия», який формально належить друзям президента Росії Володимира Путіна, придбали в окупованому Криму вкрадений у України пансіонат «Гліцинія» в селищі Ореанда. Колишню держдачу №1, яка дуже сподобалася главі Кремля, ще в 2004 році купив для Путіна російський держбанк ВТБ, однак в 2005 році на вимогу президента України Віктора Ющенка угода була розірвана і палац повернувся у власність України.

Про це повідомляє видання «Проект».

У серпні 2019 року «влада» Криму оголосили, що державна дача №1, «націоналізована» після окупації півострова Росією, продана з торгів за 1,2 млрд рублів. Покупець «Гліцинії», який тоді не був названий, придбав: земельну ділянку площею 26 га, одна частина якого відноситься до пам’ятника садово-паркового мистецтва «Малий Лівадійський парк», інша – до ботанічного заказника «Південнобережні діброви»; чотири спальні корпуси і лікувальний корпус; чотири відкритих і один критий басейн; літній будиночок, бар, климатопавильон, оранжерею; адміністративний і службово-побутовий корпус з гаражами.

Загальна площа будівель – 14,5 тис кв. м.

Земельна ділянка пансіонату «Гліцинія» Фото: www.proekt.media

Як пише видання, назва компанії, що купила «Гліцинію», скоро з’ясувалася, – це було АТ «Ореанда-12», зареєстроване за вісім місяців до аукціону. Гендиректором товариства значився Яніс Ерманіс з Москви. Іншого бізнесу у цього акціонерного товариства не було, а Ерманіс ні до, ні після керівних посад в інших компаніях не займав. При цьому з документів випливає, що компанія купила дачу на позикові кошти, які їй надав сам Ерманіс.

«Проекту» вдалося знайти Ерманіса в депресивному районі на сході Москви. За освітою він економіст, ще в молодості захопився в’єтнамським єдиноборством вин-чун-фат-за-Куен і зараз дає приватні уроки вин-чун в одному із залів столиці РФ. За словами колег і сім’ї, Яніс веде скромний спосіб життя і великих грошей не має.

У розмові з «Проектом» Ерманіс факт придбання дачі не заперечив, але коментувати покупку відмовився. Незабаром після покупки дачі Ерманіс покинув пост директора у всіх пов’язаних з «Гліцинією» юросіб (крім АТ «Ореанда-12» в ЕГРЮЛ числиться АТ «Ореанда Холдинг» і АТ «Ореанда-12 Оренда», де він також був директором).

Яніс Ерманіс Фото: Youtube-канал школы «Вин Чун Фат За Куен»

«Ерманіс значився не тільки директором, але і єдиним акціонером «Ореанди-12». Дізнатися, хто стоїть за номіналом, допоможе власник реєстру акцій підприємства – це петербурзька компанія «Центр обліку та реєстрації» (ЦОР). Вона була створена в 2014 році як кишеньковий реєстратор банку «Россия», основним акціонером якого є давній друг президента Юрій Ковальчук. Всі інші акціонери банку – теж наближені Путіна, а міноритарій банку Світлана Кривоногова і зовсім була коханкою президента і ймовірною матір’ю його третьої дочки. Формальними співвласниками ЦОР виступають п’ять фізичних осіб, всі – пов’язані з банком», – пише видання.

ЦОР тримає реєстри акціонерів самого банку «Россия» і «Національної медіа групи», а також – майже всіх підконтрольних Ковальчуку кримських активів:

– АТ «Массандра», до якого входять дев’ять незалежних винзаводів з обладнанням і старовинними підвалами і найбільша в світі колекція вин, що налічує 1 млн пляшок. В оренді у підприємства – 4 тис. га кримських виноградників;
– АТ «Оптима», яке викупило у іноземних власників «Інкерманський завод марочних вин» в Севастополі, і АТ «Агрофірма Чорноморець», якому належать виноградники заводу;
– АТ «Завод шампанських вин «Новий Світ», яке купило у 2017 році однойменний винзавод;
– АТ «Моє вино», що управляє не тільки «Інкерманом», «Массандрою» і «Новим Світом», а й «Садибою Дивноморське» в Краснодарському краї РФ – тієї самої, де розташований найвідоміший з «палаців Путіна»;
– АТ «Генбанк» – один з трьох великих кримських банків, які працюють на півострові і знаходяться під західними санкціями.

«Ковальчук та пов’язані з ним люди і компанії, як показало одне з попередніх розслідувань «Проекту», по всій країні володіють розкішною нерухомістю, користується якою сам президент Путін», – зазначає видання.

До 1997 року пансіонат «Гліцинія» перебував на балансі санаторію Верховної Ради України «Нижня Ореанда». Потім його передали податковій адміністрації. У 2004 році Кабмін Віктора Януковича перевів «Гліцинію» у відання Державного управління справами, яким тоді керував Ігор Бакай. Після цього пансіонат був закріплений за Міжнародним дитячим центром «Артек». Пізніше Ігор Бакай дав право «Артеку» на його відчуження.

У листопаді 2004 року російський державний «Внешторгбанк» (ВТБ) уклав угоду про покупку «Гліцинії» за 77,9 млн грн (близько $15 млн за тодішнім курсом). Хоча формально покупцем пансіонату був російський банк, призначався він для президента РФ Володимира Путіна, про що писали російські ЗМІ, а пізніше підтвердив у своїй книзі президент України Леонід Кучма.

ВТБ встиг перерахувати Україні третину вартості здравниці, але зміна влади в країні порушила плани російського президента. Весною 2005 року новий президент України Віктор Ющенко, який попри невдоволення Москви переміг на виборах, зажадав розірвати контракт, а аванс повернути ВТБ. Протягом 2005-2008 років українські суди за позовом тодішнього прокурора Криму Віктора Шемчука прийняли низку рішень, які визнали незаконним відчуження здравниці. Українську сторону зобов’язали повернути отримані з Росії гроші, а росіян – відмовитися від прав власності. У 2011 році Верховна Рада повернула «Гліцинію» в своє розпорядження, відсудивши оздоровницю у Держуправління справами.

Нагадаємо:

  • 14 грудня 2020 року компанія «Южный проект», яка належить банку «Россия», купила за 5,327 мільярда рублів на незаконно організованому окупантами аукціоні АТ «ПАТ «Масандра», створене на базі вкраденого у України НВАО «Масандра». Три роки тому ця ж компанія купила за 1,5 млрд рублів вкрадений у України завод шампанських вин «Новий Світ».