ВМСУ отримали понад 80 швидкісних човнів від США

Новини
Фото: Facebook ВМС ЗС України

Військово-Морські Сили України отримали 10 швидкісних катерів та понад 70 надувних човнів в рамках матеріально-технічної допомоги від США.

Урочиста церемонія передачі міжнародної технічної допомоги відбулася 10 лютого на території Військово-морської бази «Південь» у Практичній гавані в Одесі, повідомляє Командування ВМС ЗС України

Загалом українські військові отримали від партнерів 10 швидкісних катерів Metal Shark, понад 70 надувних човнів Wing виробництва Wing Inflatables та інше супутнє обладнання.

Командувач ВМСУ контр-адмірал Олексій Неїжпапа наголосив, що сьогоднішня подія ще раз підтверджує єдність двох країн у протистоянні російській агресії.

«Починаючи з 2014 рік ми з нашими іноземними колегами провели понад 200 заходів спільної підготовки, отримуємо човни, водолазне обладнання, тепловізори і засоби зв’язку, радіотехнічні комплекси та інше обладнання. Усе це – підтримка наших друзів на шляху до вільної та незалежної України», – зазначив Неїжпапа.

Також він нагадав, що у першому півріччі цього року ВМСУ отримають від США ще три патрульних катери типу Island.

Своєю чергою аташе ВМС при посольстві США в Україні капітан 2 рангу Пітер Меллорі заявив, що необхідно відзначити важливі кроки співпраці між США і Україною.

«На підтримку стратегічного партнерства між нашими країнами ми завжди готові допомогти вам у реалізації Євроатлантичного майбутнього й зміцненні здатності боронити свій суверенітет та територіальну цілісність», – наголосив Меллорі.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Як пише видання «Мілітарний» передані ВМСУ 7-метрові човни Metal Shark, що доступні для всіх країн-партнерів США по лінії FMS.

Швидкісні човни мають склопластикові корпусу, що забезпечує надзвичайну стійкість як у спокійній, так і в бурхливій воді, завдяки чому ця універсальна платформа ідеально підходить для широкого спектра застосувань.

Отримані надувні човни торговельної марки Wing, виробництва Wing Inflatables, що використовуються низкою підрозділів ВМФ США, здебільшого надійдуть до військових частин Командування морської піхоти ВМСУ, де відповідно до змін в організаційно-штатній структурі створені підрозділи плавзасобів на катерах.

Нагадаємо:

  • 15 січня 2021 року в Україну прибули 20 броньованих армійських позашляховиків Humvee (HMMWV) і 84 човни як допомога для українських Збройних Сил від Сполучених Штатів Америки.