Правозахисники дали поради, як захистити свою нерухомість в ОРДЛО при «націоналізації» угрупованнями «Л-ДНР»

Новини
Фото: presalibera.net

Правозахисники пояснили, що повинні робити переселенці з ОРДЛО, щоб захистити своє нерухоме майно, яке вони були змушені залишити, виїхавши з окупованого Донбасу, після того як там в 2014 році розгорнулися бойові дії. Його збереження знаходиться під загрозою, оскільки зараз угруповання «Л-ДНР» проводять масову «націоналізацію» не тільки підприємств, а й приватної власності громадян.

Про це повідомляє Благодійний фонд «Право на захист».

Як приклад правозахисники привели ситуацію в ОРДО, де в 2014 році угруповання «ДНР» «націоналізувало» один з найбільших гіпермаркетів поблизу нині зруйнованого донецького аеропорту, а також квартири, автомобілі та будинки людей, які вчасно виїхали звідти, або які «порушили місцеві закони».

При цьому, вказують у Фонді, недавно угруповання «ДНР» вирішило «узаконити» подібне відчуження власності. Зокрема, ватажок «ДНР» Денис Пушилін видав «указ про покинуте майно».

Координатор з питань адвокації БФ «Право на захист» Еліна Шишкіна звертає увагу, що ці дії бойовиків порушують українське законодавство.

«Право власності залишається за власниками житла, які зареєстровані відповідно до українського законодавства. Відповідно до українського законодавства всі ті дії, які там описані, – злочинні», – підкреслила правозахисниця.

Вона зазначила, що нерухомим майном, яке зачіпає загроза визнання «безхазяйним», можуть бути будинки, квартири, нежитлові комплекси.

«Необхідно зберігати зараз всі документи, що підтверджують право власності на нерухоме майно, і житло зокрема, що знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Бажано робити нотаріально завірені копії та електронні копії на випадок, якщо щось станеться з оригіналом. І пізніше, коли прийде час, власники матимуть хоча б нотаріально завірену копію про те, що вони власники конкретного житлового об’єкта на тій території. Тобто навіть якщо представники окупаційних адміністрацій присвоять собі майно, або продадуть, або здадуть в оренду, – за українськими законами власник так і буде власником», – пояснила Шишкіна.

Вона порадила переселенцям з окупованого Донбасу ні в якому разі не замислюватися про повернення на непідконтрольні території в разі «націоналізації» їх майна бойовиками і намагатися самим вирішити це питання.

«Це небезпечно для життя і здоров’я. Проблему вдасться вирішити тільки після повернення територій під контроль України», – підкреслила юрист.

Нагадаємо:

  • Переселенцям з окупованого Донбасу необхідно здійснювати постійний моніторинг власності (житло, транспортні засоби, бізнес-нерухомість та ін.), яка залишилася на непідконтрольній території. При певних обставинах окупаційні адміністрації в «Л-ДНР» її можуть визнати безхазяйною і вилучити.
  • Правозахисник пояснюють, що в разі втрати переселенцем документів на квартиру, право власності на яку оформлялося на території Донбасу, що зараз непідконтрольна Україні, він не зможе отримати їх дублікат. Доведеться звертатися до суду і доводити своє право власності на нерухомість.