ZN.UA опублікувало текст законопроєкту про звільнення директора НАБУ Ситника

Новини
Директор НАБУ Артем Ситник Фото: Facebook НАБУ

У Верховній Раді напередодні зареєстрували законопроєкт, який передбачає звільнення чинного директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника. ZN.UA отримало від джерел у керівництві парламенту текст документу.

У документі йдеться, що “особа, яка станом на день набрання чинності цим Законом займає посаду першого заступника Директора Національного антикорупційного бюро України, здійснює всі повноваження Директора Національного антикорупційного бюро України, передбачені законом, до моменту призначення Директора Національного антикорупційного бюро України в порядку, визначеному цим Законом”.

Крім того, документ передбачає зміну процедури обрання нового директора Національного антикорбюро, дозволяючи президенту обирати “ручного” керманича. Так, трьох членів до складу конкурсної комісії з відбору директора бюро делегує Рада національної безпеки і оборони, шістьох – уряд (з них три міжнародні експерти).

Кабмін затвердив відповідний законопроєкт напередодні. При цьому поправку про звільнення Ситника подав міністр юстиції Денис Малюська. За даними ZN.UA, він зробив це не з власної ініціативи, а через вкрай наполегливе прохання президента Володимира Зеленського.

494737455-НАБУ

Відносини Зеленського і Ситника різко зіпсувалися через те, що НАБУ активно розслідує справу щодо заступника голови ОП Олега Татарова, а також відмовляється віддавати його іншому слідчому органу. Ще одним каменем спотикання стала справа про закупівлю МОЗ вакцин від коронавірусу з імовірною переплатою. Небажання Ситника послаблювати хватку в справі Татарова і відкриття справи про вакцини обурили Зеленського.

Сам же Малюська стверджує, що діяв нібито з метою “закрити діру в законі і врегулювати статус НАБУ і його директора”. За словами глави Мін’юсту “проблема “дірки” в законодавстві і статусу НАБУ залишилися, і її закриття – одна з умов співпраці з МВФ”.

Керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявляє, що Кабінет міністрів у понеділок розглянув і передав до Верховної Ради законопроєкт, «яким звільняє чинного директора НАБУ».

Згідно з чинним законодавством, навіть після рішення КСУ немає механізмів відкликання з посади очільника НАБУ. Він може піти з посади лише сам», – каже Шабунін.

Конституційний Суд України визнав неконституційним указ президента Петра Порошенка про призначення Артема Ситника директором Національного антикорупційного бюро України. У НАБУ назвали рішення КСУ політично мотивованим. У Центрі протидії корупції відзначають, що рішення Конституційного Суду не означає автоматичного звільнення Ситника.

У свою чергу в НАБУ назвали рішення КСУ суду про неконституційність призначення Ситника політично мотивованим.

Нагадаємо:

  • Конституційне подання було подано в КСУ 51 нардепом 20 травня 2020 року. Його автори вважають, що п’ятий президент України Петро Порошенко, призначаючи директора НАБУ, вийшов за межі своїх конституційних повноважень і порушив встановлену ч.4 ст.5 Конституції України заборону на узурпацію державної влади. Зокрема, вони вказали, що посада директора НАБУ не відноситься до переліку посад, на які призначає президент.
  • Крім того, нардепи вважають, що видання указу про призначення директора НАБУ суперечить положенням ч.2 ст.6, ч.2 ст.8, ч.2 ст.19, п.31 ч.1 ст.106 Конституції України, які містять вичерпний перелік повноважень президента України та зобов’язують видавати акти на підставі Конституції.
  • 9 липня Велика палата КСУ розпочала розгляд справи за цим поданням у формі письмового провадження.