У Харкові СБУ затримала агента ГРУ Генштабу РФ, який намагався отримати документацію на український танк «Оплот»

Новини

У Харкові співробітники СБУ затримали завербованого представниками Головного управління Генштабу Збройних сил РФ місцевого мешканця, який намагався отримати документацію з розробки і виробництва українського танку Т-84БМ «Оплот».

Про це повідомляє пресцентр Служби безпеки України.

«Агента російської воєнної розвідки затримали у Харкові контррозвідники Служби безпеки України. Він був завербований представниками Головного управління Генштабу Збройних сил РФ під час поїздки до Російської Федерації. За завданням агресора, зрадник збирав технічну документацію з розробки і виробництва українського танку Т-84БМ «Оплот». До цього він намагався залучити співробітника харківського державного підприємства «ХКБМ ім. Морозова», яке здійснювало розробку танку», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у спецслужбі, зрадника затримали «на гарячому»: під час одержання ним «повного комплекту технічної документації».

Наразі зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.111 (державна зрада) Кримінального кодексу України, та вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу.

Тривають слідчі дії.

Операція із викриття та документування протиправної діяльності зрадника проводилась під процесуальним керівництвом Харківської обласної прокуратури.

Нагадаємо:

  • 9 лютого 2021 року у Миколаєві контррозвідники СБУ викрили та затримали завербованого ФСБ РФ місцевого мешканця, який намагався отримати секретні відомості про технічні розробки та програму використання безпілотних літальних апаратів у Збройних Силах України.
  • 12 лютого 2021 року у Донецькій області контррозвідники СБУ викрили та затримали двох українських громадян, які були завербовані ФСБ РФ та виконували завдання зі збору таємних відомостей щодо боєготовності та забезпечення Збройних Сил України.