Аксенову і Константинову повідомили про підозру у воєнних злочинах через «націоналізацію» держмайна у Криму

Новини
Фото: glava.rk.gov.ru

За процесуального керівництва прокуратури АРК та Севастополя повідомлено про підозру у воєнних злочинах так званим «голові Криму» Сергію Аксенову, який також займав посаду «голови Ради міністрів Республіки Крим», та «голові Госсовєта Республіки Крим» Володимиру Константинову, які після окупації Криму Росією сприяли незаконній «націоналізації» державного майна України на півострові та передачі його у федеральну та «республіканську» власність.

Аксенов і Константинов підозрюються у вчиненні широкомасштабного та систематичного привласнення публічного майна, що знаходиться на території окупованого півострова за ч.1 ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), санкція якої передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від восьми до дванадцяти років, повідомляє прокуратура автономії.

«Досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації Російською Федерацією півострова Крим та так званого «обрання» підозрюваних на вищевказані «керівні» посади в окупаційній адміністрації РФ в Криму, всупереч положенням Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, які забороняють державі-окупанту привласнювати публічну власність на окупованій території, ухвалили низку незаконних рішень щодо націоналізації державного майна, яке перебуває у державній власності підприємств, установ і організацій, що відносяться до сфери управління міністерств і відомств України на території АР Крим та м. Севастополя», – наголосили у відомстві.

«Продовжуючи злочинну діяльність, підозрювані забезпечили виконання вказаних рішень шляхом передачі зазначеного майна у федеральну або «республіканську» власність. До такого майна відноситься Державний концерн «Масандра», «Міжнародний дитячий центр Артек», та державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз», – додали у прокуратурі.

Досудове розслідування здійснюється слідчим відділом Головного управління СБУ в АР Крим.

Коментуючи повідомлення підозр Аксенову та Константинову, прокурор АРК та Севастополя Ігор Поночовний наголосив, що аби встановити винних у вчиненні злочину та забезпечити виконання принципу невідворотності покарання, органи прокуратури поєднують як національний, так і міжнародний кримінально-правові механізми, у тому числі, звернення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС).

«Зокрема, наше перше повідомлення до МКС стосувалося саме широкомасштабного знищення і привласнення майна, не виправданого військовою необхідністю. У ньому йшлося також про всі зафіксовані факти так званої «націоналізації» державного майна України окупаційною адміністрацією Російської Федерації в Криму», – сказав керівник прокуратури.

Він нагадав, що у 2020 році прокуратура направила до МКС ще одне інформаційне повідомлення, у якому зафіксовані факти захоплення в окупованому Криму приватного майна 3952 громадян України, право власності яких було порушено.

Нагадаємо:

  • За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.