До МКС передана інформація про 3952 жертви порушення права власності у Криму – прокуратура АРК

Новини
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: AP Photo / Mike Corder

До Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі 27 липня передана інформація про 3952 жертви порушення права власності в незаконно окупованому Росією Криму. Повідомлення було підготовлене спільно прокуратурою АРК та Регіональним центром прав людини на основі моніторингу судових рішень на півострові.

Про це повідомляє прокуратура автономії.

Загалом було ідентифіковано 250 жертв, у яких знесли нерухому власність (192 у АРК та 58 у Севастополі). У 3702 людей (170 у АРК та 3532 у Севастополі) російська влада вилучила земельні ділянки загальною площею як мінімум 355 га .

«Відповідно до міжнародного гуманітарного права, знищення та привласнення чужого майна окупаційною владою забороняється. Відповідно до статті 8(2)(a)(iv) Римського статуту і за статтями 53 та 147 Четвертої Женевської конвенції такі дії забороняються та кваліфікуються як воєнні злочини», – наголосив заступник прокурора АРК Віталій Секретар.

Як зазначається, при зверненні постраждалих у суд основними аргументами окупантів були: нібито незаконність передачі земельних ділянок у власність; відсутність оригіналів потрібних документів в архівах на півострові; віднесення земель до місць особливого режиму (після 2014 року); незаконність дозволів на будівництво, виданих українськими органами.

«Фактично, у більшості таких випадків окупаційна влада порушує принципи міжнародного права, які говорять про неприпустимість оцінки рішень державних органів однієї держави судами іншої, до того ж, держави-окупанта. Навіть аргумент щодо відсутності документів в архівах є по суті абсурдним, адже за їх збереження відповідають державні органи. А якщо врахувати, що всі архіви були захоплені владою РФ, то цілком імовірно, що документи загубились або були знищені під час активної фази окупації», – пояснив адвокат, юрист Регіонального центру прав людини Роман Мартиновський.

Як вказали у відомстві, прокуратура АРК вже розпочала досудове розслідування цих злочинів відповідно до ч.1 ст.438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни). Зібрані в рамках кримінальних проваджень докази також знайшли своє відображення у повідомленні до Міжнародного кримінального суду.

Це вже друге інформаційне повідомлення стосовно порушення права власності в окупованому Криму, направлене до МКС. Перше було передане 2017 року та містило загальну інформацію про системне вчинення такого воєнного злочину. Ці відомості були відображені у звітах Офісу Прокурора МКС за 2017-2019 роки.

Нагадаємо: 

  • 20 березня 2020 року російський президент Володимир Путін своїм указом розширив перелік територій, земельні ділянки на яких не можуть бути у власності у іноземних громадян та іноземних юридичних осіб, прибережними регіонами окупованих Криму і Севастополя.
  • Прокуратура АРК розслідує як воєнний злочин указ Володимира Путіна про заборону українцям володіти землею у Криму в рамках кримінального провадження, розпочатого за фактом привласнення української державної і приватної власності в окупованих Криму та Севастополі.
  • Правозахисники вказують, що указ Володимира Путіна, який забороняє іноземцям, а отже і громадянам України володіти земельними ділянками в прибережних регіонах окупованого Криму є дискримінаційним і порушує міжнародне гуманітарне право.
  • Представництво президента в АРК повідомило, що Україна направила до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду відомості через указ Володимира Путіна про землю в Криму.