Активісти провели біля адмінмежі з Кримом автопробіг і ходу до Дня спротиву російській окупації півострова

Новини
Фото: investigator.org.ua

У Генічеському районі Херсонщини біля адмінмежі з окупованим Кримом 26 лютого кримськотатарські та українські активісти провели автопробіг і пішу ходу до КПВВ «Чонгар», присвячені Дню спротиву російській окупації АРК і Севастополя.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань.

Зранку учасники акції зібрались біля будівлі Генічеської районної ради, звідки вирушили по трасі Харків – Сімферополь до адмінмежі з Кримом.

На КПВВ «Чонгар» відбувся мітинг, який розпочався з церемонії підняття державного прапору України та кримськотатарського національного прапору.

Фото: investigator.org.ua

Після мітингу його учасники з українськими та кримськотатарським прапорами пішки пройшли через КПВВ «Чонгар» до місця, яке фактично розділяє Херсонську область від окупованого Криму.

Фото: investigator.org.ua

З одного боку умовної лінії стояли озброєні українські прикордонники, з другого російські. Не дійшовши до них близько 10-15 метрів, учасники акції зупинились та виконали український та кримськотатарський гімни, після чого повернулись на КПВВ «Чонгар».

Фото: investigator.org.ua

Нагадаємо:

  • 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксенов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.
  • 27 лютого 2014 року будівлі ВР і Радміну АРК були захоплені озброєними російськими спецназівцями без розпізнавальних знаків. В цей же день над будівлями були підняті російські прапори. Також перекинуті з Росії військові без розпізнавальних знаків окупували весь Крим, поставивши блокпости на в’їздах і зайнявши аеропорт.
  • 16 березня 2014 року в Криму і Севастополі пройшов незаконний «референдум», за результатами якого 96,77% виборців республіки і 95,6% виборців Севастополя нібито проголосували за приєднання Криму до Росії.