Презентація дослідження «Освітнє поле на тимчасово окупованих територіях України (2014-2019 рр.)» (трансляція)

Новини

В Києві проходить презентація інформаційно-аналітичного дослідження «Освітнє поле на тимчасово окупованих територіях України (2014-2019 рр.)».

Трансляцію заходу веде агентство Укрінформ.

Підготувала дослідження Українська Гельсінська спілка з прав людини (УГСПЛ). Його основна мета – вивчення становища у сфері формальної і неформальної освіти на непідконтрольних Україні територіях, а також та аналіз кількісних і якісних показників реалізації культурних та соціально-економічних прав дітей і молоді на тимчасово окупованих територіях.

Сьогодні на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, Автономної Республіки Крим та м. Севастополя проживає близько 1 мільйона дітей, з них понад 450 тисяч дітей шкільного віку.

Дослідження виявило низку проблем, пов’язаних зі збереженням української громадянської ідентичності на тимчасово окупованих територіях:

– Відсутність державного моніторингу та офіційних даних щодо кількісних показників освітнього поля тимчасово окупованого Криму (АР Крим та м. Севастополь) і частини Донецької та Луганської областей.
– Збільшення кількості учнів, які не мають сертифікації за рівнями навчання Національної рамки кваліфікацій і втрачають зв’язок з освітнім полем України.
– Знищення громадянської і національної ідентичності через освітні інституції формального та неформальної освіти.

За результатами дослідження були сформовані рекомендації для відповідних державних органів.

Учасники: презентації: Валентина Потапова – координаторка освітнього напрямку Української Гельсінської спілки з прав людини; Олена Халімон – представництво президента України в Автономній Республіці Крим; Віра Іванчук – аналітикиня VoxUkraine; Тамара Харчилава – комунікаційний менеджер Української Гельсінської спілки з прав людини.