Біля Офісу президента проходить акція протесту проти засудження активіста Стерненка (трансляція)

Новини
Фото: УНІАН

В Києві біля будівлі Офісу президента 27 лютого проходить акція протесту проти вироку політичному активісту Сергієві Стерненку.

Пряму трансляцію з місця подій ведуть Радіо Свобода та телеканал hromadske.

Станом на 12:00 людьми була заповнена майже вся площа під будівлею ОП. Вони тримають у руках плакати, зокрема з написами «Ні репресіям!», «Коли прийдуть за Аваковим?», «Яке верховенство, таке і право». На вході до території людям безкоштовно роздають плакати з написами «Аваков — чорт», «Венедіктову у відставку», «Волю Стерненку» тощо.

Неподалік від будівлі Офісу президента перебувають поліцейські авто, біля натовпу чергує багато правоохоронців. Поруч стоять і пожежні машини. Наразі зіткнень з правоохоронцями не фіксували.

Як повідомлялось, 23 лютого Приморський районний суд Одеси призначив колишньому лідеру місцевого осередку «Правого сектору» Сергію Стерненку та його соратнику Руслану Демчуку по 7 років і 3 місяці ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі щодо нібито викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича у 2015 році. Прокуратура інкримінувала їм розбійний напад, викрадення людини, а також незаконне зберігання вогнепальної зброї. Сергій Стерненко та Руслан Демчук провину не визнали.

Увечері 23 лютого у Києві та в багатьох містах України пройшли акції протесту через вирок одеському активісту. Учасники акції протесту біля Офісу президента анонсували безстроковий протест з 27 лютого, який має тривати до звільнення «всіх політв’язнів», включно зі Стерненком.

  • У 2015 році активіста та на той час лідера одеського осередку організації «Правий Сектор» Сергія Стерненка та іншого керівника організації Руслана Демчука затримали за підозрою у розбійному нападі та викраденні людини. Правоохоронці зазначали, що їх «жертвою» став депутат Комінтернівської районної ради Одеської області Сергій Щербич. Про це заявляв сам депутат, який начебто впізнав Стерненка та Демчука серед своїх викрадачів.
  • До того Щербич був керівником райорганізації проросійської партії «Родина» в Одесі. Пізніше – став членом партії мера Одеси Геннадія Труханова «Довіряй ділам».
  • Зазначалось, нібито невідомі викликали Сергія Щербича на зустріч, викрали, били та вимагали відмовитись від депутатства. Стерненко каже, що не знає, чи справді Щербича викрадали, однак свою причетність заперечує. Правоохоронці також закидали Стерненку викрадення депутата заради грошей.
  • Стерненку та Демчуку повідомили про підозру та за рішенням Приморського райсуду Одеси взяли під варту. 11 вересня 2015 року Апеляційний суд дозволив Стерненку і Демчуку вийти під заставу в розмірі 60 тисяч гривень. Гроші зібрали того ж дня й обидвох підозрюваних звільнили з-під варти.
  • Справа про викрадення депутата розтягнулась на понад 5 років, а за цей час, за словами активіста, 90% засідань не відбувались або через неявку потерпілого, або прокурора.
  • Сам Стерненко вважає обвинувачення проти нього сфабрикованими та каже, що вони ґрунтуються лише на заяві самого Щербича. До того ж колишнього депутата він називає «людиною Труханова» і заявляє, нібито тому він написав заяву про викрадення і напад.