Новий посол України в США Маркарова отримала завдання максимально розбудовувати стратегічне партнерство зі Сполученими Штатами

Новини
Посол України в США Оксана Маркарова Фото: ukrinform

Президент і міністр закордонних справ України поставили завдання новому послу у США Оксані Маркаровій максимально розбудовувати стратегічне партнерство у всіх напрямках, які сьогодні є пріоритетними.

Про це Маркарова розповіла в інтерв’ю агентству Укрінформ.

«Це посилення співпраці з адміністрацією Джозефа Байдена і політичний діалог на базі їхньої широкої двопартійної підтримки; це активна участь у всіх безпекових питаннях, які стосуються відновлення суверенітету і територіальної цілісності України і повернення окупованих територій Донбасу і Криму, зміцнення безпеки нашої країни і регіону», – сказала послиня.

Вона додала, що президент зараз ставить завдання всім дипломатам на фінансово-економічному напрямку, – бути економічними амбасадорами України.

«І максимально сприяти, з одного боку, розвиткові бізнесу українських компаній у США і підтримувати експорт, а з другого – залученню інвестиції американських компаній в Україну і втіленню спільних проєктів різного рівня, щоби торговельна та інвестиційна співпраця наших країн могла збільшитися в рази», – зазначила Маркарова.

Вона вказала, що Україна сподівається за підтримки США максимально швидко зробити всередині країни усе необхідне, щоби отримання ПДЧ «і наш вступ до Альянсу стали реальністю якнайшвидше».

«Наші партнери з 2008 року підтримують рішення щодо майбутнього вступу України до Альянсу. Тому наша мета зараз – максимально швидко пройти цей шлях, якнайшвидше отримати ПДЧ, а найголовніше – розбудовувати нашу військову спроможність відповідно до стандартів НАТО», – наголосила послиня.

Нагадаємо

  • 25 лютого президент України підписав указ №75/2021 про призначення Оксани Маркарової надзвичайним і повноважним послом України у США, звільнивши іншим указом №74/2021 посла Володимира Єльченка, який працював на цій посаді з 18 грудня 2019 року.
  • Оксана Маркарова була міністром фінансів України з 8 червня 2018 (до 22 листопада – в.о.) до 4 березня 2020 року, залишившись на посаді після виборів до Верховної ради та зміни уряду.