ОБСЄ допустило участь у засіданні ТКГ «експертів» з ОРДЛО, зараз це прохідний двір – Казанський

Новини
Денис Казанський, Фото: Facebook

Засідання Тристоронньої контактної групи по Донбасу позбавлені сенсу через присутність на них представників бойовиків ОРДЛО в ролі представників окупованих територій.

Про це в ефірі каналу «Прямий» заявив представник Донецької області на переговорах ТКГ Денис Казанський.

«Ми їх переговори, з одного боку, не зриваємо, а з іншого боку, як таких переговорів немає. Тобто відбувається ця перепалка. І ми сьогодні, в принципі, весь час обговорювали просто, що це за люди, чому вони присутні», – заявив Казанський.

Він додав, що українська делегація в ТКГ вимагає від ОБСЄ пояснити статус бойовиків на цих переговорах.

«Тобто ніяких переговорів по суті не було. І, звичайно, ні про що домовитися в такій атмосфері неможливо. І ми намагаємося це донести до модераторів з ОБСЄ: що якщо це триватиме, і вони не приймуть цю ситуацію під контроль і не буде фільтрації людей, або нехай нам Росія офіційно надасть нам ноту, в якій ці «представники громадськості» будуть вказані, як те, що російський МЗС них включає, тому що така процедура можлива. Але поки те, що відбувається, – це просто дійсно як прохідний двір», – резюмував Казанський.

«І тоді, так, вони будуть там сидіти як члени, запрошені з російської делегації. Але поки те, що відбувається, – це просто дійсно як прохідний двір», – підкреслив представник Донецької області на переговорах ТКГ.

На засіданні робочої групи ТКГ з політичних питань 2 березня представник РФ говорив менше хвилини, а потім дали слово «експертам» з ОРДЛО, заявив журналіст, член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш в ефірі каналу «Україна 24».

«Я думаю, це було прогнозовано. Мені тільки незрозуміло, чому ми не відреагували, не запобігли такому ходу розвитку подій, небажаному для нас, який профанує весь переговорний процес. Люди, які не представляють жодної з трьох сторін ТКГ, не можуть брати участі в офіційних дипломатичних переговорах. ОБСЄ чомусь допустило це, і це явна помилка ОБСЄ», – сказав він.

Сергій Гармаш, Фото: investigator.org.ua

Гармаш розповів, що потрібно робити далі з цією ситуацією.

«Зараз, я думаю, всі сторони будуть шукати вихід із цього неприємного конфузу. Проте ситуація зайшла в критичну фазу. Якщо будь-хто буде приходити і брати участь у дипломатичному процесі, то чи є в ньому сенс? Потрібно або наводити порядок, або думати про те, чи потрібен він (процес переговорів. – ред.) взагалі. Я маю на увазі приведення фактичного формату переговорів відповідно до його документальної основи», – заявив він.

Додамо, за словами Гармаша, на засіданні робочої групи з політичних питань 2 березня в бесіду спочатку вступила «експерт» ОРДЛО Майя Пирогова, потім «експерти» з Луганська. При цьому представник Росії говорив секунд 30, додав Гармаш.

2 березня російська сторона в Тристоронній контактній групі вкотре заблокувала питання відкриття та подальшої роботи контрольних пунктів в’їзду-виїзду «Золоте» і «Щастя» на лінії зіткнення в Луганській області.

РФ спробує легітимізувати питання залучення своїх миротворців для врегулювання ситуації на сході України, заявляє керівник української сторони Спільного центру контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Сергій Салкуцан.

Українська делегація вважає, що «подібні провокаційні дії спрямовані на дискредитацію місії та координаційного механізму як ефективного інструменту контролю за режимом припинення вогню. Даний факт свідчить про небажання російської сторони виконувати взяті раніше на себе зобов’язання і домовленості, досягнуті сторонами в ході засідань ТКГ і у форматі Нормандської четвірки, а саме – в точному дотриманні цих домовленостей і полягає дієвий механізм мирного врегулювання».

  • Міністерство закордонних справ України закликало Росію здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі основі норм і принципів міжнародного права. У МЗС закликали Російську Федерацію вжити всіх належних кроків для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, прийнятих на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права, поваги до державного суверенітету і територіальної цілісності України.
  • 9 грудня 2019 року у Парижі відбувся саміт країн нормандського формату – України, Франції, Німеччини та Росії.
  • На ньому сторони досягли, зокрема, домовленостей про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх», про припинення вогню і часткове розведення сил, про підтримку створення нових пунктів пропуску вздовж лінії розмежування. Також були узгоджені нові ділянки розведення сил.