ПФУ почав фінансування індексованих пенсійних виплат

Новини
пенсий

Пенсійний фонд почав фінансування індексованих пенсійних виплат. Виплата пенсій почнеться з 4 березня. Розмір пенсії підвищиться в середньому на 308 гривень. Мінімальний розмір підвищення встановлено на рівні 100 грн. Перерахунок проводиться автоматично за матеріалами пенсійних справ і не потребує додаткових звернень громадян до ПФУ.

Про це повідомила прес-служба ПФУ.

Індексації підлягають пенсії: за віком; за вислугу років; з інвалідності; у зв’язку із втратою годувальника.

Очікується, що підвищення пенсій стосуватиметься 8 мільйонів людей.

З 1 березня переіндексовано пенсії для восьми мільйонів українців, при цьому в середньому зростання складе 300 грн. Пенсіонерам з великим стажем (30 років для жінок і 35 років для чоловіків) мінімальну пенсійну виплату підвищать до 2200 грн.

За даними Пенсійного фонду, більшість українських пенсіонерів (близько 7 млн осіб) отримують 2-4 тис. Грн. Відповідно, доплата за індексації для них складе 220-440 грн.

Формула розрахунку підвищення пенсій залежить від двох параметрів – зростання інфляції (5% в 2020 році) і зростання середньої зарплати (17%). Ці показники сумуються і діляться на два (5 + 17)/2 = 11.

Нагадаємо:

  • У Пенсійному фонді України (ПФУ) пояснили, які документи повинні надавати громадяни, в тому числі переселенці з Криму і Донбасу, для оформлення різних пенсій. При цьому заява про призначення пенсії подається особисто або через представника безпосередньо в управління ПФУ за місцем проживання (реєстрації).
  • Жителі окупованого Донбасу, які отримали статус внутрішньо переміщених осіб (ВПО), можуть звертатись за оформленням пенсій до відділень ПФУ на підконтрольній уряду території і вони будуть нараховуватись. Для цього потрібно один раз приїхати на підконтрольну територію, головне, щоб через карантин не були закриті КПВВ. Зараз Україна виплачує пенсії 660 тисячам пенсіонерів-ВПО з ОРДЛО.