Якщо найманці РФ відкриватимуть вогонь, ми будемо діяти дзеркально – Кравчук

Новини

У разі порушення режиму припинення вогню на Донбасі з боку посібників окупантів в України не залишиться варіантів, крім як відкривати вогонь.

Про це голова української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук сказав «Суспільному».

«Якщо вони будуть діяти таким чином, відкривати вогонь по наших військових ЗСУ на точках зіткнення, то ми будемо діяти адекватно. Дзеркально. У нас немає іншого виходу. Ми не можемо спостерігати, як вони стріляють, убивають нас і називають це провокацією. Це не провокація – це війна», – заявив Кравчук.

Голова української делегації поклав усю відповідальність за порушення мирних домовленостей на незаконні збройні угруповання.

«Вони (найманці. – ред.) не виконуватимуть мінські домовленості. Вони відмовляються від тиші, яка впроваджена. Вони відмовляються від комплексу заходів, які схвалені Радою Безпеки Організації Об’єднаних Націй. Усі приходять до висновку, що саме вони є порушниками домовленостей», – зазначив Кравчук.

У зв’язку з відсутністю реакції міжнародних спостерігачів на обстріли населених пунктів Республіки, з метою захисту населення від українського терору, підрозділам Народної міліції дано дозвіл на ведення попереджувального вогню на придушення і знищення вогневих точок противника.

Вимагаємо від українських бойовиків відмовитися від вогневих провокацій проти нашої Республіки, спрямованих на зрив перемир’я, в іншому випадку ми залишаємо за собою право адекватної відповіді», – йдеться в екстреної заяві «народної міліції ДНР».

РФ спробує легітимізувати питання залучення своїх миротворців для врегулювання ситуації на сході України, заявляє керівник української сторони Спільного центру контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін генерал-майор Сергій Салкуцан.

Українська делегація вважає, що «подібні провокаційні дії спрямовані на дискредитацію місії та координаційного механізму як ефективного інструменту контролю за режимом припинення вогню. Даний факт свідчить про небажання російської сторони виконувати взяті раніше на себе зобов’язання і домовленості, досягнуті сторонами в ході засідань ТКГ і у форматі Нормандської четвірки, а саме – в точному дотриманні цих домовленостей і полягає дієвий механізм мирного врегулювання».

  • Міністерство закордонних справ України закликало Росію здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі основі норм і принципів міжнародного права. У МЗС закликали Російську Федерацію вжити всіх належних кроків для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, прийнятих на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права, поваги до державного суверенітету і територіальної цілісності України.
  • 9 грудня 2019 року у Парижі відбувся саміт країн нормандського формату – України, Франції, Німеччини та Росії.
  • На ньому сторони досягли, зокрема, домовленостей про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх», про припинення вогню і часткове розведення сил, про підтримку створення нових пунктів пропуску вздовж лінії розмежування. Також були узгоджені нові ділянки розведення сил.