Зеленський ввів в дію рішення РНБО про подвійне громадянство

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони «Про невідкладні заходи щодо протидії загрозам національній безпеці у сфері громадянства».

Як повідомляється на сайті президента, Кабінету міністрів і Службі безпеки доручається протягом двох місяців проаналізувати законодавство, а також протягом шести місяців розробити нові законопроєкти, які забороняли б особам з подвійним громадянством:

  • претендувати на посади в органах державної влади, а також претендувати на керівні посади в держпідприємствах, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави;
  • мати допуск до державної таємниці;
  • бути членом виборчої комісії, офіційним спостерігачем або проводити передвиборну агітацію на загальнодержавних і місцевих виборах;
  • бути членом політичної партії.

Також необхідно розробити та подати на розгляд парламенту порядок підтвердження відмови та виходу з громадянства іноземної держави для українців, які претендують на вищезгадані позиції.

Крім того, на законодавчому рівні має бути передбачений порядок подання громадянами України декларацій про набуття іноземного громадянства. Для жителів тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської областей та Криму цей порядок буде вводитися в дію лише після відновлення територіальної цілісності України.

За подання недостовірних відомостей у деклараціях про відсутність іноземного громадянства має бути встановлена відповідальність.

Також, згідно з рішенням РНБО, уряд повинен розпочати міждержавний діалог щодо укладення двосторонніх угод із заінтересованими державами, крім Росії, спрямованих на врегулювання проблемних питань, пов’язаних із множинним громадянством.

  • Кабінет Міністрів України за дорученням РНБО має розробити проєкт закону з виявлення громадян України, які мають також громадянство інших країн, а українцям, що працюють у центральних органах влади, доведеться відмовитися від подвійного громадянства.