РФ намагається залякати і змусити Україну сісти за стіл переговорів з ОРДЛО – Гармаш

Новини
Фото: investigator.org.ua

Заява повноважного представника Росії в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Бориса Гризлова щодо нібито провокування українською стороною ескалації військового конфлікту є спробою залякати Україну і змусити її сісти за стіл переговорів з ОРДЛО, вважає представник окремих районів Донецької області в ТКГ Сергій Гармаш.

«Заява Гризлова, якого, до речі, не було на цьому засіданні ТКГ 3 березня, і незрозуміло чому він взагалі його коментує і де він обвинувачує Україну в провокуванні ескалації заздалегідь – тобто ескалація буде з того боку, але винні будемо ми, нібито ми її спровокували. Це як раз говорить про те, що, швидше за все, буде короткострокове, я сподіваюся, загострення на фронті для того, щоб залякати українське керівництво, залякати Україну і наших західних партнерів, які дуже не хочуть ескалації і змусити сісти за стіл переговорів безпосередньо з Донецьком і Луганськом. Мені здається, на це все і направлено», – сказав Гармаш в ефірі телеканалу «Україна 24».

Гармаш зазначив, що заява так званої «народної міліції ДНР» щодо отримання дозволу на ведення попереджувального вогню по українських позиціях для придушення точок противника «є виключно інформаційною спецакцією».

«Вона спрямована не на інформування, що вони почнуть вогонь, адже вони і так стріляють без усіляких заяв, а саме на тиск на українську громадськість, на українське керівництво. Адже вони ж кажуть, що будуть стріляти на випередження – тобто, як нібито ми збираємося в них стріляти, а вони хочуть нас попередити – фактично вони заявляють про те, що вони готові до провокацій. Тому я вважаю, що це їхня заява, так само, як і заява Гризлова – це просто психологічний тиск», – сказав він.

За словами Гармаша, «з боку ОРДЛО знову ж йде елемент суб’єктивізації, який полягає в тому, що вони намагаються змусити Україну сісти з ними за стіл переговорів для напрацювання якогось додаткового координаційного механізму щодо припинення вогню».

«Ми ж бачимо цей механізм у СЦКК, ми бачимо його в комунікаціях з місією ОБСЄ, яка повинна теж контролювати відповідно до Мінських домовленостей, а ОРДЛО бачать це як прямий контакт з ними, що неприйнятно», – резюмував Гармаш.

На засіданні робочої групи ТКГ з політичних питань 2 березня представник РФ говорив менше хвилини, а потім дали слово «експертам» з ОРДЛО, заявив журналіст, член української делегації в ТКГ Сергій Гармаш в ефірі каналу «Україна 24».

«Я думаю, це було прогнозовано. Мені тільки незрозуміло, чому ми не відреагували, не запобігли такому ходу розвитку подій, небажаному для нас, який профанує весь переговорний процес. Люди, які не представляють жодної з трьох сторін ТКГ, не можуть брати участі в офіційних дипломатичних переговорах. ОБСЄ чомусь допустило це, і це явна помилка ОБСЄ», – сказав він.

  • Міністерство закордонних справ України закликало Росію здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на Донбасі основі норм і принципів міжнародного права. У МЗС закликали Російську Федерацію вжити всіх належних кроків для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, прийнятих на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права, поваги до державного суверенітету і територіальної цілісності України.
  • 9 грудня 2019 року у Парижі відбувся саміт країн нормандського формату – України, Франції, Німеччини та Росії.
  • На ньому сторони досягли, зокрема, домовленостей про обмін полоненими у форматі «всіх на всіх», про припинення вогню і часткове розведення сил, про підтримку створення нових пунктів пропуску вздовж лінії розмежування. Також були узгоджені нові ділянки розведення сил.