Окупанти на 15 років заборонили Джемілєву в’їзд до Криму

Новини
Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв на адмінкордоні з Кримом, 03.05.2014 Фото: Reuters

В «міському суді» окупованого Армянську пройшло чергове засідання у кримінальній справі Мустафи Джемілєва. В ході засідання було зачитано відповідь на запит суду з ФСБ РФ щодо наявності заборони на в’їзд для Мустафи Джемілєва. Винесений в 2014 році заборону на в’їзд в Росію був продовжений для Джемілєва 5 березня 2019 року ще на п’ятнадцять років.

Самого документа, яким закріплено дане рішення, до суду представлено не було. Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

Крім того, в ході засідання було завершено дослідження письмових доказів сторони обвинувачення за винятком тих, які складені українською мовою. Їх досліджуватимуть пізніше, коли суд забезпечить явку перекладача.

В ході дослідження письмових доказів вивчалися відомості, що характеризують особистість Мустафи Джемілєва, а також ряд протоколів огляду інтернет-сторінок, виконаних слідчим у цій справі. Відносно цих протоколів адвокат Микола Полозов повідомив про намір подати клопотання про виключення з доказів, як неприпустимих.

На думку захисту, слідчий виконав огляд інтернет-сторінок з порушенням норм КПК.

В ході наступного засідання, яке призначене на 18 березня, очікується вивчення речових доказів по справі.

Джемілєв повідомив, що в зв’язку з забороною на в’їзд до Криму він разом з адвокатом Миколою Полозовим буде звертатися до Європейського суду з прав людини.

«Взагалі-то я не в курсі, що вони продовжили. У 2014 році вони мені давали заборону на 5 років, до 2019 року. А потім, в 2018-м, за рік до закінчення цього терміну мене внесли до списку санкцій. І там терміни не вказувалися. З матеріалів так званого кримінальної справи з’ясовується, що 5 березня 2019 року продовжили заборону ще на 15 років», – сказав він Крим.Реаліі.

Джемілєв зазначив, що «з огляду на вік», російська заборона не має для нього значення.

«До 2034 року мене давно вже не буде на цьому світі, також, як втім, не буде і окупації. У разі моєї смерті вони хочуть не пропустити на похорон до Криму. За радянських часів це практикувалося», – зазначив Джемілєв.

Нагадаємо:

  • 19 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.