Прокуратура АРК встановила чотирьох пособників окупантів, які у березні 2014 року переслідували в Криму українських активістів

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

Прокуратура АРК та Севастополя кваліфікує як воєнний злочин дії чотирьох пособників російських окупантів, які у 2014 році викрали та катували учасників руху «Євромайдан Крим» Андрія Щекуна та Сергія Ковальського.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

Як зазначили у відомстві, прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у 270 кримінальних провадженнях за понад 400 фактами порушення права на життя та здоров’я, насильницького зникнення, позбавлення волі, викрадення людей, тортур та нелюдського поводження на території Кримського півострова з моменту його окупації. У переважній більшості кримінальних проваджень досудовим розслідуванням встановлено причетність до вчинення зазначених злочинів представників держави-окупанта та її окупаційної адміністрації.

«Одним з яскравих прикладів беззаконня, що панує на півострові уже сім років, стали події 9 березня 2014 року, коли на Сімферопольському залізничному вокзалі пособники держави-окупанта викрали та піддавали катуванням й жорстокому поводженню координаторів та учасників руху «Євромайдан Крим», які мирним шляхом протистояли намаганням РФ окупувати територію півострова», – йдеться у повідомленні.

У ході досудового розслідування цих подій, встановлено причетність чотирьох осіб, яким повідомлено про підозри за ст.438 КК України (порушення законів та звичаїв війни), адже відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року, є забороненими насилля над життям й особистістю, зокрема жорстоке поводження й тортури, наруга над людською гідністю, образливе та принизливе поводження стосовно осіб, які перебувають під захистом цієї Конвенції та за ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини) КК України.

У прокуратурі АРК та Севастополя не називають осіб, яким повідомлено про підозру, однак як стало відомо Центру журналістських розслідувань, це – колишній «начальник штабу Самооборони Криму», нині «консультант відділу по профілактиці корупційних та інших правопорушень Комітету з протидії корупції Республіки Крим» Дмитро Простаков, член «Самооборони Криму» Олег Полунін, активний участник окупації Криму Росією, а потім ватажок терористів у місті Горлівка на окупованому Донбасі, кримчанин Ігорь Бєзлєр (кличка «Біс») та росіянка Ольга Кулигіна – співробітниця спецслужб РФ і подруга ватажка бойовиків «ДНР» Ігоря Стрєлкова-Гіркіна, яка в 2014 році була затримана СБУ, а потім передана РФ в обмін на українських полонених.

Нагадаємо:

  • 9 березня 2014 року Андрій Щекун разом з ще одним українським активістом – Анатолієм Ковальським був викрадений «самообороною Криму» на вокзалі в Сімферополі. Їх тримали в підвалі республіканського військкомату в Сімферополі, піддаючи тортурам і допитам. Домагаючись зізнань у зв’язках з «Правим сектором», Андрія катували електричним струмом і розстрілювали з близької відстані з травматичної зброї. 20 березня Щекуна, Ковальського та інших полонених вивезли за межі Криму, обмінявши на затриманих українськими військовими російських диверсантів. Кримські активісти вимушено проживають тепер на території материкової України.
  • У червні 2018 року прокуратура АРК повідомила про підозру трьом учасникам так званої «Самооборони Криму», які в 2014 році, під час окупації півострова Росією, викрадали і катували українських активістів. Йдеться про колишнього «начальника штабу Самооборони Криму» Дмитра Простакова, «командира роти Самооборони Криму» Армена Мартояна (Самвел) і члена «Самооборони Криму» Олега Полуніна.