СБУ розбереться з ратифікацією Харківських угод – рішення РНБО

Новини
Олексій Данилов, секретар РНБО України Фото: facebook.com/rnbou

Служба безпеки України з’ясує обставини ратифікації Верховною Радою угод про продовження базування Чорноморського флоту в Севастополі 27 квітня 2010 р. Відповідне рішення було ухвалено на засіданні Ради національної безпеки і оборони України.

Про це повідомив секретар РНБО Олексій Данілов під час брифінгу за результатами засідання Ради, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

СБУ за дорученням РНБО вивчить  обставини ратифікації Харківських угод, згдно з якими термін базування Чорноморського флоту в м.Севастополь було продовджено з 2017 до 2042 року з автоматичним продовженням на 5 років, якщо будь-яка сторона не висловить заперечення.

«Харківські угоди ратифікували дуже швидко, через 4 дні після підписання. СБУ може порушити справу за статтею «Державна зрада». Голосувало багато цікавих персонажів, які продовжують залишатися в політиці», – сказав секретар РНБО.

«СБУ з’ясовуватиме, з яких причин це відбувалося. Суспільство повинно знати. Там є діючі депутати і діючі олігархи, цей список буде дуже цікавий».

Данілов зауважив, що серед тих, хто безпосередньо брав участь в ратифікації, є й колишній спікер Верховної Ради Володимир Литвин, який сьогодні претендує на посаду ректора КНУ імені Шевченка. 

“Я б на його місці посоромився дивитися в очі студентам”, – додав Данілов. 

У відповідь на зауваження журналіста, що згідно ст. 80 Конституції України депутат не несе юридичної відповідальності за голосування, секретар РНБО зазначив, що за конституцією всі рівні перед законом. 

“Якщо було вчинено злочин – неважливо, чи був на лацкані депутатський значок. Треба розуміти наслідки, які відбулися після цих дій”, – сказав Данілов.

За ратифікацію Харківських угод проголосували 236 народних депутатів України. Серед них – Ринат Ахметов, Ігор Палиця, Вадим Столар, Віталій Хомутинник, Микола Злочевський, Юрій Іванющенко, Василь Хмельницький, Андрій Деркач, Юлія Льовочкіна (Новікова), ректор НАУ Максим Луцький, член ради НБУ Василь Горбаль, суддя КС Сергій Головатий.

  • 21 квітня 2010 року між Віктором Януковичем і Дмитром Медведєвим пройшли важливі переговори з широкого кола питань українсько-російських відносин, в тому числі про політичну взаємодію, про економіку, про гуманітарні питання. Головними підсумками стали домовленості з питань перебування Чорноморського флоту на території України і зниження ціни на російський газ для України на 30%, але не більше ніж на $100 за тисячу кубометрів. Зобов’язання отримали назву Харківські угоди – угоди між РФ і Україною з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.