США вимагають від Росії надати доступ місій ОБСЄ і ООН в окуповані Крим і Донбас

Новини
Посол США при ООН Лінда Томас-Грінфілд Фото: EPA-EFE

Росія повинна негайно надати доступ в окуповані Крим і райони Донецької і Луганської областей України для гуманітарних місій Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) та Організації об’єднаних націй (ООН).

Про це заявила постійний представник США при ООН Лінда Томас-Грінфілд, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН «по формулі Арріі», яка була присвячена ситуації в окупованому Росією Криму, передає Голос Америки.

Вона зазначила, що через сім років після вторгнення РФ до Криму, «міжнародне співтовариство як і раніше підтримує основоположний принцип Статуту ООН: жодна країна не може змінити кордони іншою силою».

«Як заявив минулого місяця президент Байден, коли Росія вторглася на територію сусідньої держави, це не тільки порушило суверенітет і територіальну цілісність іншої країни, але й порушило міжнародне право і самі норми, відповідно до яких сучасні країни взаємодіють один з одним», – сказала посол.

За її словами, Росія хоче змусити світ повірити в те, що вторгнення до Криму було виправданим, проте правда полягає в тому, що «Москва помстилася Україні за її рішення прокласти шлях до демократичних реформ».

Крім того, вказала Томас-Грінфілд, окупація і мілітаризація Кримського півострова мають наслідки, що йдуть далеко за межі України. Росія перекинула на півострів здатні нести ядерну зброю бомбардувальники, ракети, зброю і боєприпаси, а також збільшила свою військову присутність в Чорному і Азовському морях. Як підкреслила дипломат, мова йде про загрозу для безпеки всього світу.

«Якщо Росія хоче, щоб міжнародне співтовариство повірило її розповідям, і, якщо Москва дійсно стурбована благополуччям людей, що живуть в Криму та Донбасі, вона повинна надати негайний доступ в ці райони гуманітарним працівникам і посланцям ОБСЄ і ООН», – заявила Томас-Грінфілд.

Вона додала, що США вітають нову ініціативу України, Кримську платформу – майданчик для роботи міжнародних партнерів, що підтримують суверенітет і територіальну цілісність України.

«Пора покласти край російській окупації Криму і триваючій агресії на сході України», – підсумувала постпред США при ООН.

Нагадаємо:

  • 12 березня 2021 року представники країн-членів Радбезу ООН провели неформальне віртуальне засідання у форматі «Арріа» «Крим: сім років порушень суверенітету і територіальної цілісності України», в ході якого обговорвалась ситуація в незаконно окупованому Росією Криму.