США готують додаткові відповіді на шкідливі дії РФ – Білий дім

Новини
Джейк Салліван, радник президента США з питань національної безпеки Фото: AP

Адміністрація президента США Джо Байдена готує додаткову відповідь на шкідливі дії Росії, зокрема й через отруєння російського опозиціонера Олексія Навального.

Про це заявив на брифінгу радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє Голос Америки.

«Він (президент Джо Байден – ред.) обрав жорстку лінію політики щодо Росії, яка включає співпрацю з європейцями щодо покарання за отруєння Навального, та підготовку додаткових відповідей на інші шкідливі дії, які здійснила Росія», – сказав Салліван.

2 березня США та ЄС синхронно оголосили про запровадження санкцій щодо Росії через отруєння російського активіста Олексія Навального.

«Будь-яке використання хімічної зброї – неприпустиме. Ми діємо разом із нашими партнерами у ЄС та Великій Британії у протидії вчинкам Росії та закликаємо звільнити Навального із в’язниці», – заявив тоді держсекретар США Ентоні Блінкен.

ЄС запровадив санкції стосовно чотирьох російських посадовців: голову Слідчого комітету Росії Олександра Бастрикіна, генерального прокурора Ігоря Краснова, керівника Національної гвардії Віктора Зотова та керівник Федеральної служби виконання покарань Олександра Калашникова.

Міністерство фінансів США внесло до санкційного списку 14 російських установ, які причетні до виробництва біологічних та хімічних речовин. А також низку посадовців, серед яких заступник міністра оборони Олексій Криворучко, заступник міністра оборони Павло Попов, голова управління Кремля по внутрішній політиці Андрій Ярин, глава ФСВП Олександр Калашников, голова ФСБ Олександр Бортников, генпрокурор Ігор Краснов і перший заступник голови адміністрації Кремля Сергій Кирієнко.

Нагадаємо:

  • 2 березня 2021 року міністерство фінансів США запровадило санкції проти сімох російських урядовців, проти п’ятьох з яких ЄС і Великобританія раніше запровадили санкції за їхню роль в отруєнні Навального, і двох, проти яких ЄС запровадив санкції у відповідь на арешт і ув’язнення Навального. Міністерство торгівлі США додло 14 юридичних осіб до санкційного списку через їх діяльність із поширення і підтримки російських програм зброї масового знищення та хімічної зброї.