Суд у РФ залишив у колонії засудженого члена «Свідків Єгови» з Криму

Новини
Сергій Філатов, колишній керівник групи «Сиваш» «Свідків Єгови» в Джанкої Фото: Facebook Антон Наумлюк

У Краснодарі Четвертий касаційний суд загальної юрисдикції вирішив залишити в силі вирок кримчанину Сергію Філатову, якого визнали «винним в організації діяльності забороненої в РФ релігійної організації «Свідки Єгови».

Суддя Валерій Ноздрин відхилив касаційну скаргу Сергія Філатова на вирок 10 березня, повідомляється на сайті «Свідки Єгови в Росії». Захист Філатова намір оскаржити вирок в Європейському суді з прав людини.

«Віруючий продовжує відбувати покарання у виправній колонії № 12 міста Каменська-Шахтинського Ростовської області. Термін ув’язнення Сергія Філатова закінчується орієнтовно в січні 2026 року», – йдеться в повідомленні.

В окупованому Криму «Джанкойський районний суд» 5 березня 2020 року засудив місцевого жителя Сергія Філатова до шести років позбавлення волі з відбуванням покарання в колонії загального режиму. Його визнали «винним в організації діяльності забороненої в РФ релігійної організації «Свідки Єгови».

  • 16 листопада в Джанкої співробітники ФСБ провели, щонайменше, п’ять обшуків в будинках місцевих жителів, яких підозрюють в участі в групі «Сиваш» релігійної організації «Свідки Єгови». Група була зареєстрована в 2015 році і ліквідована в 2017 році після заборони «Свідків Єгови» в Росії.
  • 20 квітня 2017 року Верховний суд РФ визнав організацію «Управлінський центр Свідків Єгови» екстремістською і заборонив її діяльність на території Росії. Також суд конфіскував майно релігійної організації.
  • За даними правозахисного центру «Меморіал», в РФ з квітня 2017 року 39 прихильників релігійної організації піддалися кримінальному переслідуванню. У серпні 2018 року правозахисний центр «Меморіал» визнав політв’язнями 29 прихильників релігійної організації «Свідки Єгови», обвинувачених в екстремізмі, і закликав негайно їх звільнити.