В СБУ заявили, що виявили масштабну схему фінансування окупаційної адміністрації «ЛНР»

Новини

Служба безпеки України викрила масштабний механізм фінансування підтримуваного РФ незаконного збройного формування “ЛНР”.

Про це повідомила пресслужба СБУ. Організатори схеми незаконно відправляли до РФ продукцію захопленого бойовиками українського підприємства.

“Оперативники та слідчі СБ України задокументували, що кілька років ПАТ “Стахановський вагонобудівний завод” постачав продукцію, зокрема, для підприємств РФ. Встановлено, що виготовлені заводом комплектуючі вивозили через неконтрольовану ділянку державного кордону нашої держави. Частину виручених коштів завод сплачував у вигляді “податків” так званій адміністрації “ЛНР”, – повідомили в СБУ.

У 2018 році підприємство перерахувало до “бюджету” окупантів понад мільйон російських рублів. Оперативники СБУ встановили, що обсяг фінансування заводом окупаційної “влади” та проросійських бойовиків загалом становлять десятки мільйонів рублів.

СБУ повідомила екскерівнику вагонобудівного заводу про підозру у фінансуванні дій, вчинених для зміни меж території або державного кордону України. Підозрюваного оголосили у загальнодержавний розшук. Справу відкрили за ст. 110-2 Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, у Донецькій області взято під варту двох громадян України, завербованих ФСБ Росії, встановлено суму застави, повідомили в Донецькій обласній прокуратурі.

«За клопотанням Донецької обласної прокуратури суд обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою двом підозрюваним у держзраді з альтернативою внесення застави в сумі 181 600 грн кожному (ч. 1 ст. 111 (державна зрада) КК України)», – йдеться в прес-релізі прокуратури, оприлюдненому у вівторок уранці.

9 лютого 2021 року у Миколаєві контррозвідники СБУ викрили та затримали завербованого ФСБ РФ місцевого мешканця, який намагався отримати секретні відомості про технічні розробки та програму використання безпілотних літальних апаратів у Збройних Силах України.

  • СБУ відкрила понад 22,7 тисячі кримінальних проваджень за злочини проти основ національної безпеки та оборони України, посягань на територіальну цілісність і недоторканність, а також тероризм під час анексії Автономної Республіки Крим та в Донбасі. СБУ понад сім років документує протиправні дії Росії. Багато з них уже передали до міжнародних судів як доказ російської агресії.