Норвегія заблокувала продаж росіянам заводу Bergen Engines з виробництва корабельних двигунів

Новини
Недобудовані через українські санкції фрегати «Адмирал Бутаков» та «Адмирал Истомин» проекту 11356 в АТ «Прибалтійський суднобудівний завод «Янтар», Калінінград, листопад 2018 р. Фото: vpk.name

Норвегія остаточно заблокувала угоду з продажу підрозділу російського «Трансмашхолдингу» компанією Rolls-Royce заводу Bergen Engines з виробництва корабельних двигунів. Причиною названо побоювання, що в руки росіян можуть потрапити чутливі технології, які будуть використовуватися у військово-промисловому комплексі РФ.

Про це повідомляє Радио Свобода.

«Продаж посилить можливості російських військових, що певною мірою суперечить інтересам Осло і його союзників в сфері безпеки», – заявила міністр юстиції та громадської безпеки Норвегії Моніка Мелані, виступаючи в парламенті країни.

За її словами, норвезька влада має у своєму розпорядженні достатньої інформації для того, щоб зробити висновок, що запобігти такій угоді є абсолютно необхідним кроком.

Питання і побоювання в зв’язку з продажем виникли незабаром після того, як Rolls-Royce оголосила про свої наміри в 2020 році. Британська фірма, відома в основному випуском автомобілів класу люкс і двигунів для авіагалузі, пояснила, що продає свій норвезький актив в рамках плану по збереженню прибутку в умовах пандемії коронавируса.

Bergen Engines, заснований в 1946 році, виробляє і обслуговує дизельні і газопоршневі середньооборотні двигуни для морських потреб, для підприємств, зайнятих виробленням електроенергії. Серед тих, хто використовує його продукцію, ВМФ Норвегії, яка входить в НАТО.

Корабельні двигуни – одна з найбільш проблемних галузей для російського суднобудування. У проєкті стратегії розвитку суднобудівної промисловості Мінпромторгу РФ ситуація з корабельними двигунами названа «особливо критичною». До 2014 року значну частину з них Росія закуповувала в Україні і країнах НАТО, однак це стало неможливим через санкції.

Спроби закупити китайські двигуни не влаштували російських військових, писали російські спеціалізовані видання, зокрема й через постійні поломки.

До складу норвезького заводу входить не тільки виробничий майданчик, але і конструкторське бюро. В кінці 2020 року російський постачальник двигукораблнів для військових – Об’єднана суднобудівна корпорація – повідомляв про створення науково-технічного центру суднових рухових установок разом з «Траншмашхолдингом».

Як повідомлялось, 9 березня 2021 року стало відомо, що уряд Норвегії зупинив продаж заводу Bergen Engines з виробництва корабельних двигунів російській компанії через побоювання, що вони будуть використовуватись у військово-промисловому комплексі РФ. Перевіркою угоди зайнялось контррозвідувальне Управління національної безпеки Норвегії.

Нагадаємо: